За результатами виборів, які відбулися 25 жовтня, до Черкаської обласної ради потрапили шість партій: «Черкащани» отримали 18 мандатів, «Слуга народу» і «За майбутнє» – по 12, «Європейська солідарність» – 9, «Батьківщина» – 7 і «Опозиційна платформа – За життя» – 6 мандатів.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише політичний оглядач, журналіст і блогер Олег Устименко.

“Варто зазначити, що суттєво зменшилась загальна чисельність самої ради: замість минулих 84-х депутатів залишилось 64.

З минулого скликання зберегли своє представництво в раді «Черкащани» (додали до минулих ще два мандати), «Європейська солідарність» (тоді «Блок Петра Порошенка», який мав найбільшу фракцію і посипався після поразки свого лідера на президентських виборах; зараз екссоратників п’ятого президента можна побачити і в «За майбутнє», і в «Слузі народу», і навіть в ОПЗЖ, а сама партія отримала вдвічі меншу кількість мандатів), і «Батьківщина» (яка також суттєво зменшила своє представництво).

Показовим є і різке падіння рівня довіри до партій, порівняно з місцевими виборами – 2015. І якщо зменшення кількості виборців, які проголосували за «Черкащан», можна віднести до загального падіння явки на виборах – 2020 (67002 цьогоріч проти 70654 п’ять років тому), то цифри ЄС (БПП) (33461 проти 79730) і «Батьківщини» (24057 проти 56945) мають змусити задуматись партійців – не завжди на місцевих виборах варто покладатись лише на впізнаваність своїх загальнонаціональних лідерів (це в повній мірі також стосується і «Слуг народу»)…

Можна з впевненістю сказати, що головну скрипку в новому скликанні  обласної ради гратимуть «Черкащани». І це пов’язане не лише з їх найбільшою кількістю мандатів, а й з рівновіддаленістю від загальнонаціональних партій, на політику яких мають великий вплив столичні бонзи.

Для прийняття рішень обласною радою потрібно мінімум 33 голоси. Тож, до своїх 18-ти «Черкащанам» потрібно «добрати» мінімум 15.

Навряд чи ми побачимо в «союзі» «Європейську солідарність», яка має занадто багато протиріч з іншими партіями, а самотужки «підсилити» «Черкащан» своїми 9-ма мандатами вони не зможуть.

Теоретично може піти на «союз» «За майбутнє». Але останні висловлювання новообраних депутатів від цієї політичної сили яскраво демонструють, що ця політична сила позиціонуватиме себе як опозиція до діючої влади, а місцеві «аграрні барони» з «Черкащан» навряд чи підуть на таку відверту конфронтацію.

Тож, найімовірніше, формуватимуть більшість разом з «Черкащанами» «Слуги народу» і … «Батьківщина» (досвід подібної співпраці у них вже був у минулому скликанні, і навряд чи вони відмовляться використати свою «золоту акцію»). Переконаний, що ситуативно більшість може розраховувати і на голоси ОПЗЖ (яскраво виражених «ідейних» партійців там не видно, тож навряд чи вони відмовлятимуться від такої «дружби»).

Таким чином, на мою думку, в обласній раді діятиме стабільна більшість в +/- 40 голосів, і особливих політичних «потрясінь» в найближчі кілька років очікувати не варто.

Та і в «тихе політичне болото» обласна рада також не перетвориться, оскільки серед імовірної «опозиції» є достатньо авторитетні і фахові депутати, які постійно триматимуть «руку на пульсі» і не даватимуть розслабитись…”