Осінь вступила в завершальну свою стадію – передзимʼя, але позицій поки що не здає. Проте, дивуватися тут немає чому.

Про це розповів головний синоптик Черкащини Віталій Постригань, передає ЧЕСНО.

“В історії кліматичних спостережень, листопад 2010 за своїми температурними показниками відповідав жовтню. Середньомісячна температура становила 8-9º, тобто аномалія тепла була аж 6-7º. Максимальна температура 14 листопада 2010 підвищувалася до 20-22º тепла. До 24.11 панувала аномально тепла погода, а з 26.11 утворився перший сніговий покрив – 3 см. Ннайхолодніший листопад спостерігався у 1998 році, середньомісячна температура була 2-3º морозу, що на 5º нижче норми, мінімальна температура повітря становила 14-22º морозу, а всередині місяця встановився стійкий сніговий покрив, висотою до 20 см. Ось такі несподіванки може підносити погода навіть у нашому помірному кліматі.

Цьогорічний листопад відстає від рекордів 2010 року. Він поводить себе більш стримано, повільно знижуючи температуру і наближаючи прихід зими до кліматичних строків – 22 листопада. Але про це згодом…

Найближчими днями у боротьбі сезонів в нашому регіоні поки що перемагає осінь. При цьому, вона характеризується спокійною, хоча і прохолодною погодою. І це тому, що циклони з їх погодними змінами рухаються по більш північних, або більш південних широтах, а Черкащина залишається у смузі високого атмосферного тиску. Найближчої ночі прояснення на небі можуть зумовити зниження температури до невеликих «мінусів». Суботній максимум навряд чи перевищить 3-5º тепла, проте у неділю, внаслідок надходження атлантичного тепла, він може досягнути 5-7º тепла на фоні окремих незначних дощів.

З понеділка, під впливом антициклону, знову похолодає, а 21-23 листопада можливий перший сніг”.