В Україні скасували тариф на перші 100 кВт*год електроенергії за зниженою ціною. Тепер доведеться платити в 1,8 раза більше. І це не останнє підвищення тарифів на електроенергію найближчим часом.

Про це повідомляє Обозреватель, передає ЧЕСНО.

Раніше середньостатистичний українець платив за 100 кВт*год 90 гривень, а потім за кожен наступний кВт*год по 1,68 грн зараз за все потрібно платити 168 гривень.

При цьому спеціальні зобов’язання продавати електроенергію держпідприємствам встановили до кінця червня. Це означає, що навесні українцям доведеться чекати наступного підвищення тарифів.

Річ у тому, що пільговий тариф не покриває вартості транспортування, зараз ситуація вирівнялася незначно.

Як повідомило джерело, ще два роки тому в Україні розробили план перегляду тарифів, проте його так і не втілили в життя: ідея була занадто непопулярною.

В середньому, згідно з нормами, українська сім’я споживає близько 150 кВт*год на місяць. Якщо до 2021-го за такий обсяг струму потрібно платити 174 грн, то після 1 січня вже 252 грн. Тобто, якщо витрачати електроенергію в межах норм, витрати на неї зростуть лише на 78 грн.

Як зміниться сума в платіжках:

  • якщо ви споживаєте до 100 кВт*год, витрати збільшаться в 1,86 раза
  • якщо ви споживаєте більше ніж 100 кВт * год, витрати збільшаться на 78 грн.

Реальна ж вартість електроенергії за підрахунками профільного міністерства становить близько 2,4 грн за кВт*год. Зараз різницю між собівартістю покривають шляхом більш високих цін для промислових споживачів. Тобто населення недоплачує, а бізнес – переплачує.

Уже після опалювального сезону, орієнтовно в квітні-травні, буде другий етап підвищення цін. Найбільш вірогідний сценарій розвитку подій:

  • з 1 січня ввести єдиний тариф – 1,68 грн за кВт*год (рішення вже прийнято);
  • з 1 квітня (орієнтовно) або повністю скасувати контрольований тариф (якщо собівартість електроенергії буде до 2,1 грн за кВт*год), або підвищити ціну приблизно до 2 грн.

Але це тільки орієнтовний сценарій. Проте з великою часткою ймовірності можна сказати, що підвищення буде.