Органи місцевого самоврядування продовжують повноцінно вступати в силу та налагоджувати ефективну роботу. На Черкащині триває процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. Це школи, дитячі садки, лікарні, бібліотеки. Черкащина має один із найкращих показників передачі майна по Україні –  це 94%. 

– Органи місцевого самоврядування отримують у власність не просто стіни та обладнання, а реальну відповідальність за покращення умов, в яких жителі територіальних громад будуть отримувати послуги, навчатись, лікуватись та проводити дозвілля, – зауважив Міністр розвитку громад та території Олексій Чернишов.

Нагадаємо, що на Черкащині утворено 4 райони та 66 територіальних громад.

Експертки Офісу підтримки реформи з децентралізації при Мінрегіоні  підготували відповіді на запитання щодо передачі об’єктів цивільних прав зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району у власність територіальної громади, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України.

Крім того, ТУТ можна завантажити “Практичний посібник з питань реорганізації органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств” від Асоціації міст України.

Обласні та районні держадміністрації вже можуть формувати свої підрозділи за новою структурою. Відповідне рішення ухвалив Уряд наприкінці минулого року. Прийнята постанова необхідна для реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Склад місцевої державної адміністрації формують її апарат та структурні підрозділи, які згруповано за двома напрямками: здійснення виконавчої влади і забезпечення взаємодії та здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування. Також в місцеві держадміністрації мають працювати Служба у справах дітей та архівний підрозділ.

Важлива зміна – до переліку включений підрозділ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, як продовження руху в напрямку цифрового суспільства.