Увесь тиждень з 22 до 28 березня 2021 року світ відзначав Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей). Цьогоріч офіційна тема Global Money Week закликала: «Бережіть себе, бережіть свої гроші!», наголошуючи, що фінансова освіта, фінансова грамотність та фінансова інклюзія є важливими складовими для збереження здоров’я та фінансової стійкості населення в умовах сьогодення.

Від 2012 року, коли відбулися перші заходи у межах Global Money Week, учасниками руху з фінансової просвіти стали понад 40 мільйонів осіб із понад 170 країн. З 2020 року організатором Global Money Week на глобальному рівні виступає Міжнародна мережа фінансової освіти при Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD/INFE), зокрема Національний банк України – член OECD/INFE та офіційний координатор події в Україні.

Під час прямого включення з відкриття Всесвітнього тижня грошей генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Хосе Анхель Гурріа Тревіньо зауважив, що Global Money Week має бути не лише тижнем, а постійним способом мислення.

У Черкаському державному технологічному університеті у межах Global Money Week пройшла низка різноманітних заходів під гаслом Всесвітнього тижня грошей: «Навчайся! Накопичуй! Заробляй!», які ставили за мету допомогти молоді засвоїти основні економічні поняття, зрозуміти принципи управління фінансами, секрети заощадження та успішного ведення власного бізнесу, застосовувати  економічні знання на практиці.

Мені дуже приємно, що наші студенти прагнуть бути фінансово грамотними, адже фінансова грамотність вкрай необхідна у сучасному світі незалежно від здобутого фаху. Фінансова грамотністьневід’ємна складова успішної кар’єри та забезпеченого майбутнього, – зазначив ректор ЧДТУ Олег Григор

Упродовж тижня кафедра фінансів організувала і провела просвітницькі заходи із фінансової обізнаності на базі Черкаського державного технологічного університету, які відповідають потребам учасників та спрямовані на покращення фінансової поведінки й ставлення до грошових питань, зокрема організатори запросили до участі представників фінансових установ, місцевого бізнесу та громадських організацій.

Заступник директора АТ КБ «ПриватБанк» Ярослав Батієвич провів майстер-клас «Новітні тренди банківської справи», під час ознайомив майбутніх фахівців із ринком банківських послуг, різноманітними програмами, фішками та продуктами. На прохання молоді експерт розповів про те, як змінився банківський ринок під час пандемії коронавірусу та поділився актуальними інноваціями й можливостями, що пропонує «ПриватБанк».

На мотиваційні зустрічі з молоддю до Черкаського державного технологічного університету завітали професіонали у галузі фінансів: керівниця Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області Тетяна Велько та директорка Департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Тетяна Харенко.

Окрім цього, кафедра фінансів організувала урок фінансової грамотності в школі; брейн-ринг «Що ви знаєте про гроші?»; вікторину «Міжнародні організації у світі фінансів»; інтерактив «Валюти світу»; гру «Моє успішне професійне майбутнє»; перегляд та обговорення американського драмедійного фільму «Гра на пониження» (The Big Short);  конкурс «Селфі на тлі фінансової установи м.Черкаси: хто більше?».

Науковці та студенти Черкаського державного технологічного університету взяли участь у грі «Життєвий капітал».

У межах Global Money Week в Черкаському державному технологічному університеті кафедра фінансів ЧДТУ долучилася до флешмобу у соціальних мережах «Як ми святкуємо Global Money Week 2021?» та 4 вебінарів, які організував Національний банк України, зокрема:

«НБУ – 30 років розвитку: якими ми були, що змінилось і яке майбутнє будуємо»; «Як користуватися Cashless за межами Гоґвортсу?»; «Лайфхаки з платіжної безпеки»; «Стрес-тест особистих фінансів, або Як забезпечити фінансову стійкість в умовах невизначеності».

Наразі Національний банк України розгорнув важливі соціальні кампанії:  Інформаційна кампанія з платіжної безпеки «Шахрай Гудбай» та Інформаційна кампанія із захисту прав споживачів фінансових послуг «Знай Свої Права». 

У межах «Шахрай Гудбай» експерти Нацбанку дають основні поради з платіжної безпеки, приділяють увагу телефонному шахрайству, зокрема наводять приклади типових сценаріїв телефонних шахраїв, діляться лайфхаками безпечних онлайн-покупок, радять у випадках обману звертатися до кіберполіції (ticket.cyberpolice.gov.ua)

Під час інформаційної кампанії «Знай свої права», фахівці Національного банк України надають вичерпні відповіді на низку актуальних питань:

– Як попередити порушення прав?

– Що робити, якщо фінансова установа порушила твої права?

– Що робити, якщо кредит не оформлював, а фінансові установи використовують твої персональні дані та турбують дзвінками та повідомленнями?

Окрім покрокових роз’яснень, Нацбанк України радить у разі необхідності звертатися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зауважуючи, що таке звернення має бути обґрунтованим та документально підтвердженим.

Офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: www.ombudsman.gov.ua, телефони гарячої лінії: 044-253-75-89 та 0800-50-17-20 (безкоштовно).

Цю та іншу інформацію можна знайти на офіційному сайті Нацбанку України (https://bank.gov.ua/#).

Щодня упродовж Global Money Week в Черкаському державному технологічному університеті організатори визначали переможців у різних номінаціях та нагороджували призами.

Сподіваємось, що Global Money Week в Україні обєднав учасників та надихнув молодь на подальший розвиток у сфері ефективного управління особистими фінансами, адже фінансова грамотність – це прямий шлях до успішної кар’єри, добробуту та самодостатності, – зазначила завідувачка кафедри фінансів ЧДТУ Ірина Гончаренко.

Декан факультету економіки та управління ЧДТУ Віктор Демиденко впевнений, що сьогодні для досягнення фінансової незалежності та фінансового успіху необхідно бути фінансово грамотним, а відтак, Черкаський державний технологічний університет одним із пріоритетів визначає підвищення рівня фінансової грамотності здобувачів освіти.

Ольга Квятковська

Матеріал підготовлено у рамках спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства