Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Президента України ухвалили депутати міської ради під час сесії 1 липня. Вони просять у керівництва країни не допустити вилучення з місцевих бюджетів 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. За відповідне звернення проголосував 31 обранець.

24 червня цього року Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув на засіданні та підтримав проект змін до Податкового кодексу №5600.

Мова йде про вилучення з місцевих бюджетів 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. Це реалізується шляхом перенесения на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку. Відтак ці кошти будуть надходити спочатку в державний бюджет, і тільки після їх будуть перерозподіляти до бюджетів громад.
У зв’язку з цим бюджети громад втратять мільйони гривень доходів, а якщо бути точним, за інформацією Аналітичного центру АМУ – 2,9 млрд грн. За підрахунками, бюджет Черкас може втратити 39 234 000 грн надходжень.

«Ми, депутати Черкаської міської ради, вимагаємо від Верховної Ради України не підтримувати передбачені законопроектом зміни щодо регулювання сплати акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів. Адже це може призвести до втрати значних надходжень у місцеві бюджети», – йдеться у тексті звернення.