У Черкасах на Площі Слави в День пам’яті захисників України вшанували земляків, які загинули на сході держави.

У руках багатьох черкасців були соняхи, що стали символом “Іловайського котла” — як спогад про тих, хто не вийшов із соняшникових полів під Іловайськом у 2014-му.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Священники Свяято-Троїцького кафедрального собору Черкаської єпархії Православної церкви України відслужили панахиду.

Владика Черкаський та Чигиринський Іоан зауважив, що найкраща пам’ять про полеглих – це завершити їхню справу – захистити Україну від окупантів: “Сьогодні ворог пробирається в серця і душі українців своєю ідеологією “руського міра” і хоче розсварити нас між собою. Тому ми маємо вчитися шукати згоду один із одним, спираючись на наші цінності – любов до своєї родини й народу”.

До стел із портретами загиблих черкасці поклали квіти.

Сім років тому в ці дні українські військові потрапили в оточення під Іловайськом: тоді загинуло майже чотириста бійців. За даними української влади, військові регулярних частин Збройних сил Росії, що вдерлися до України для захисту підтримуваних ними бойовиків, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики. Росія заперечує заяви про свою участь у збройному конфлікті на Донбасі. За даними Генеральної прокуратури України, під час бойових дій під Іловайськом загинуло 366 військовослужбовців та добровольців, 429 були поранені.