Просто неба на канівській набережній Дніпра жителі та гості міста мали змогу насолодитися переглядом якісного українського і зарубіжного кіно у межах VІ-й Канівського міжнародного кінофестивалю імені Юрія Іллєнка.

Про це інформує Канівська міська рада, передає ChesnoNews.

Відкривала кінофестиваль співачка, народна артистка України Марія Бурмака, яка створила святкову атмосферу заходу та влаштувала для вдячної публіки справжній концерт зі співами і танцями.

«В гарному тісному колі зібралися ми сьогодні з вами, завдяки людям, які ініціювали та організували кінофестиваль. І його треба підтримувати, тому що – це наше, це українське. Тож нехай живе Канівський кінофестиваль!», – привітала глядачів Марія Бурмака.

Зауважимо, цього року фестиваль отримав 3125 заявок. З них – 80% міжнародних, 20% – українських. До конкурсної програми ввійшло – 27 фільмів:15 – українських, 12 – міжнародних.

Знаковою подією під час кіномистецького дійства стала презентація справжнього шедевру українського кінематографа: нової захоплюючої короткометражної стрічки режисера і сценаристки Катерини Сергеєвої «Покинуті надії». Цей фільм, як повноцінний глядач, авторка переглядала разом з присутніми на фестивалі вперше. До слова, вона ж зіграла в ньому одну з ролей.

«Цей фільм про старість…Цей фільм про те, що особисто мене турбувало. Можливо, сьогодні ввечері, коли ви прийдете додому, ми зрушимо потік думок і зможемо підштовхнути вас до якихось важливих вчинків. А яких саме, ви прочитаєте добрим підтекстом протягом перегляду стрічки», – звернулася до присутніх Катерина Сергеєва.

Потому глядачі занурилися у щемливий світ короткометражного фільму «Покинуті надії». Сльози на очах та емоційне обговорення – такий результат перегляду фільму.

Після цього відбулося урочисте оголошення переможців кінофестивалю. Головний приз – ГРАН-ПРІ фестивалю цього року поїде до Австрії. Його присуджено фільму «Пангая» (режисери Маркус Кім, Біт та Гечер Маркус Кім, Біт, Австрія). Перемогу у номінації «Патріотичний фільм» отримав фільм «Ми прикриємо» (режисер Євгенія Мельник, Україна). У номінації «Документальний фільм» перемогу здобула стрічка «А що для тебе щастя?» (режисер Олександр Кривець, Україна). У категорії «Анімаційний фільм» кращим став фільм «Кращі дні» (режисери Шанталь Петен, Фелікс Маус, Гюстав Маус, Бельгія). Серед «музичних фільмів» найбільше вразив членів журі фільм «Сяся» (режисер Максим Коцький, Україна). У номінації «Ігровий фільм» першою стала стрічка «NAIK» (режисер Мауро Руссо, Італія).

На VІ-й Канівський міжнародний кінофестиваль з подарунками завітали і поважні гості. Так, перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко презентував переможцям у трьох номінаціях власноруч намальовані картини. А голова благодійної організації «Благодійний фонд Юлії Гершун «Розвиток обдарованих дітей» Юлія Гершун надала для переможця фестивалю сертифікат на 25 тисяч гривень.

Наступного дня, 4 вересня глядачі знову зустрілися на кіноконцертному майданчику, але вже для того, щоб переглянути фільми переможців V-го кінофестивалю імені Юрія Іллєнка, які через пандемію не показали минулого року. Додамо, «крутили» кіно на новенькому LED екрані − переможцю Громадського бюджету 2020.

Приємною несподіванкою другого дня кінофесту став візит Андрія Іллєнка, який привітав присутніх та вручив переможцям цьогорічної та минулорічної номінації «Патріотичне кіно» грамоти і книги.

Також протягом часу проведення заходу всі бажаючі могли насолодитися художніми роботами Олександра Бабака (галерея «Червоне та Чорне») і відвідати тематичні виставки у Шевченківському національному заповіднику.

Кінофестиваль пройшов за фінансової підтримки виконавчого комітету Канівської міської ради, приватного підприємства «Канів-Граніт», готельного комплексу «Княжа гора», галереї «Червоне Чорне», компанії Cidre Royal, радіо «Магніт», приватного підприємства «КанівАРХдизайн».На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 11 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 2 людини та люди стоять

На зображенні може бути: 6 людей, люди грають на музичних інструментах, люди стоять, гітара та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 7 людей, люди стоять, на відкритому повітрі та натовп

На зображенні може бути: 1 особа, грає на музичному інструменті, стоїть, гітара та у приміщенні

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 6 людей, люди стоять, люди сидять, взуття та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 1 особа, грає на музичному інструменті та стоїть

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні

На зображенні може бути: 11 людей, люди сидять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні

На зображенні може бути: 1 особа та стоїть