Рада національної безпеки і оборони прогнозує пік захворюваності на COVID-19 на кінець жовтня.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив на спільному з міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченко брифінгу в РНБО, передає ChesnoNews з посиланням на Укрінформ.

“Пік захворюваності на COVID-19 для України ще попереду”, – сказав Данілов. За його словами, “на кінець жовтня прогнозується заповненість місць у лікарнях на 50-55 тисяч”.

“Загалом по країні підготовано 80 тис. ліжок для хворих на коронавірус. На сьогодні заповненість становить понад 20 тис. ліжок”, – уточнив він.

Секретар РНБО також представив журналістам систему “СОТА”, що працює в РНБО, за якою відстежує та приймає рішення вище керівництво держави. Система “СОТА” працює з великими масивами даних, що надходять в онлайн-режимі, поєднує та аналізує дані з різних джерел для підвищення достовірності, ефективного моніторингу стану національної безпеки у понад 20 напрямках.

Відтепер, продемонстрував секретар РНБО на кількох моніторах, в системі доступна інформація про центри вакцинації проти коронавірусу, кількість ліжок в лікарнях та відсоток їхньої зайнятості, а також скільки людей захворіли на COVID-19 та скільки зробили щеплення. Всі ці дані в оперативному режимі можна відстежити як в масштабах країни, так і масштабах регіону, окремої територіальної громади.

Зі свого боку, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, наголошуючи на важливості вакцинації, звернувся до українців, які купують паспорти вакцинації від коронавірусу, зауваживши, що “сертифікат про смерть буде безкоштовним” в разі летального фіналу хвороби. Ткаченко повідомив, що наступного тижня стартує масштабна кампанія, спрямована на невакцинованих українців.

Продовжуючи тему сфальсифікованих сертифікатів про вакцинацію, Данілов заявив, що він – прихильник вкрай жорстких заходів, і, на його переконання, лікарі, які виписують фальшиві COVID-сертифікати, повинні бути позбавленні лікарської практики.