14 жовтня в Україні відзначають державне свято – День захисників і захисниць України.

Передумовою появи свята до Дня захисника країни стало підсилення тенденції декомунізації та відмови від радянських символів і свят в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії 2014 року.

Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня святкувати День захисника України та скасував святкування Дня захисника Вітчизни, яке традиційно святкували 23 лютого. “В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!”, – відзначив тодішній президент Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович мотивував вибір дати 14 жовтня для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська на Покрову. Пізніше цей день зробили державним святом і неробочим днем.

У липні 2021 року Верховна Рада перейменувала День захисника України, ухваливши відповідні зміни в закон, обумовивши це “гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та належному вшануванню жінок та чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу на рівні державного свята”.

Тож від 2021 року щорічно 14 жовтня в Україні святкують День захисників і захисниць України.

Дорогі захисники і захисниці України!

Вітаємо Вас зі Святом!

Напевно, багато хто сьогодні скаже Вам, що це Ваше професійне свято. Але ж служіння Вітчизні – це більше, ніж професія. Це – величезна любов, сила волі й патріотизм.

Від усього серця бажаємо Вам стійкості, мужності, успіхів, матеріального благополуччя, любові, миру і добра!