96% дітей у віці 10-17 років постійно користуються інтернетом, з них третина проводить в мережі до 5 годин щодня. Втім убезпечити їх від кібер-ризиків та небезпек тут вкрай важко. Освітній проєкт #stop_sexтинг розпочинає всеукраїнську освітню кампанію  «Рік безпечного інтернету». Першою стартувала Черкаська область 18 листопада у Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

Про це інформує пресслужба Черкаської ОДА, передає ChesnoNews.

Засновниця освітнього проєкту #stop_sexтинг, авторка першої в Україні книги для батьків про безпеку дітей в інтернеті Анастасія Дьякова наголосила, що в Україні 40% дітей в старшій школі отримували в Інтернеті запити про свої інтимні частини тіла, кожна п’ята дитина у цьому віці отримувала запити на надсилання свої оголених фото. При тому 73% дітей ніколи не розкажуть дорослим про те, що з ними сталося в Інтернеті.

– У межах проєкту #stop_sexтинг ми вже навчили більше півмільона дітей та батьків зі всієї країни щодо безпеки в інтернеті, – наголосила вона. – Разом із тим, останні 5 років я працювала в уряді, змінюючи нашу державну систему захисту дітей. Вкрай важливо, аби діти знали про такі ризики та могли себе захистити.

Із 18 листопада до 5 грудня в області відбудеться низка заходів, приурочених до цієї тематики. Зокрема:

– Виставка «(Не)дитячі онлайн-стосунки” відбудеться для дітей, підлітків та батьків, які хочуть більше зрозуміти онлайн-реальність дітей. Вона діятиме 23.11 – 30.11 з 8:00 до 16:00 в Інституті післядипломної освіти педагогічних працівників, Центральний корпус (корпус 1, ауд 118) вул. Бидгощська, 38/1, м. Черкаси

– Тематичне онлайн-навчання для вчителів за програмою підвищення кваліфікації заплановане на 22.11 о 14:00 трансляція за посиланням https://cutt.ly/OTaJwzn

– Міжсекторальна конференція для вчителів, поліції та соціальних працівників регіону. Відбудеться 25.11 о 14:00 https://cutt.ly/eTxqby3 Під час конференції йтиме мова про безпечне використання мережі Інтернет, зокрема про дії задля попередження та реагування на випадки насильства над дітьми в інтернеті та алгоритми формування та реалізації у закладах освіти правил користування Інтернетом. До  участі у заході запрошуються керівники, педагогічні працівники закладів освіти області, шкільні психологи, соціальні працівники.

– Навчальний онлайн-ефір в Instagram для всіх батьків України «Діти в інтернеті: як захиститися?» про ризики для дітей в інтернеті та шляхи запобігання. Ефір відбудеться за участі відомого телеведучого Андрія Шабанова та засновниці проєкту #stop_sexтинг Дьякової Анастасії. Вмикайте 18.11 о 18:00 на сторінці Андрія Шабанова в Instagram – https://cutt.ly/yTaH6u1

– Статистика засвідчує, що проблема безпеки в інтернеті вкрай актуальна, – наголосила заступниця очільника області Лариса Кошова. – Нам слід детально пояснювати, як убезпечити дітей, що їм робити та куди звертатися в таких ситуаціях. Саме до батьків хочу звернутися нині першочергово. Подбайте про безпеку своїх дітей у мережі. Ні, це не означає встановлення жорстких заборон, контролю й сварок. Насамперед налагодьте довірливі стосунки з дитиною, слухайте її, проникайтесь її переживаннями, не нівелюйте почуття, поясність, що ви – ті люди, яким вона може розповісти всі таємниці, якими б старшими вони їй не здавалися. Адже ви – її підтримка й опора, ви її любите.

Заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Оксана Сімушіна зазначила, що область активно долучається до освітніх проєктів для дітей, які покликані підвищити їхню цифрову грамотність.Також Черкащна співпрацює з Інтернет-провайдерами, аби забезпечити належне підключення до мережі у кожній школі.

Говорячи про безпечне онлайн-середовище, начальниця управління Державної служби якості освіти у Черкаській області Оксана Компанієць звернула увагу на важливість створення  у кожному закладі освіті умов для безпечного використання мережі Інтернету та формування в учасників освітнього процесу навичок безпечної поведінки в онлайн-просторі.

Довідково:

#stop_sexтинг – найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН та загалом навчив більше ніж півмільйона дітей та батьків безпеці в інтернеті. В межах інформаційної компанії торкнувся мільйонів українських родин, а також створили з Урядовим контактним центром першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545.