У 2021 році на території Київщини, Чернігівщини та Черкащини слідчі територіального управління ДБР Києва завершили досудове розслідування та направили до суду 415 справ. Дев’ять з них стосуються кримінальних правопорушень, що вчинили митники. Ще за 51 «митною справою» триває досудове розслідування.

Про це інформує прессекретарка ТУ ДБР у м. Києві Наталія Мелень, передає ChesnoNews.

Діяльність працівників Державної митної служби знаходиться під пильною увагою ДБР. «Митні справи», а саме боротьба з корупцією та контрабандою, входять до наших пріоритетних напрямів, кажуть слідчі Бюро.

Слідчі розповідають, що специфіка «митних справ» настільки складна, що притягнути посадовців до відповідальності за хабар або за зловживання владою чи службовим становищем дуже важко і потребує спеціальних оперативних заходів.

Умовно злочини на митниці поділяються на чотири напрями:

  • «Класична контрабанда»свідоме приховування товарів, що перевозиться через кордон або їх переправлення поза межами контролю.
  • «Сіре ввезення товару 60%40 – економічна контрабанда». Наприклад, в декларації зазначають дешеві лампи, а насправді везуть телевізори. Або в документації значно знижують вартість товару задля зниження митного податку. А митники отримують «вдячність», якщо цього не помітять.
  • «Біле ввезення», але з нюансами. Частіше це представники середнього або великого бізнесу, які готові заплатити митникам за прискорення їхніх перевірок. Наприклад, світова компанія, в межах прямого договору везе товар, на який очікують компанії в Україні в строго визначені строки. Митники це розуміють і штучно затримують товар. Щоб процеси прискорити і виконати свої зобов’язання, підприємці готові платити.

Слідчий ТУ ДБР Києва Павло, який розслідує кримінальні правопорушення в Черкасах та області, нещодавно завершив чергове досудове розслідування стосовно двох інспекторів Уманської митниці, де її працівники неодноразово пропускали на територію України квадроцикли та трицикли за заниженою вартістю у 4-5 разів.

Цю справу, яку вже скеровано до суду, умовно можна віднести до «економічної контрабанди», де підприємці приховали справжню вартість товару. Митник, у свою чергу, не став перевіряти та порівнювати ціни на офіційному сайті виробника цієї техніки. Деякі одиниці транспорту коштували понад 20 тис доларів, а в декларації було зазначено трохи менше 5 тис доларів.

І тут питання, чи навмисно це було зроблено митниками чи це проста неуважність? Звісно що крапку у цьому питанні поставить суд.

Поки що, митники підозрюються у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). За це їм загрожує позбавлення волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про ще один приклад «економічної контрабанди» розказав нам слідчий ДБР Києва Олександр. Наразі він розслідує схему з нафтопродуктами на 6,5 млн гривень.

За словами слідчого, наприкінці 2020 року впродовж двох місяців до України ввозилося дизельне паливо під виглядом антикорозійної оливи. На відміну від дизпалива вона не належить до підакцизних товарів. Але митники під час оформлення «не звертали на це увагу», хоча бачили у документах неправильний код товару згідно з Українським класифікатором товарів ЗЕД.

26 разів цим підприємцям вдалося перетнути кордон без сплати акцизного податку та податку на додану вартість. Ці незаконні операції нанесли збиток державі у 6.5 млн гривень.

Четверо митників підозрюються у зловживанні службовим становищем (ч. 1 ст. 364 КК України). Їм загрожує позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади на 3 роки. Наприкінці року справу мають скерувати до суду.

Слідчі ДБР впевнені, що реалізувати оборудки у 90% випадків можна тільки за сприяння працівників митниці! Мовляв, досвідчений митник завжди знає, що і де у нього відбувається. 

Яскравий приклад цьому є викриття влітку одного з найбільших каналів контрабанди товарів широкого вжитку і підакцизних товарів на території митного посту «Бориспіль» Київської митниці.

«Уявіть собі масштаби контрабанди!», – каже слідчий Віталій, згадуючи спільну операцію з Департаментом протидії контрабанді Митної служби. – «Тільки у липні один із поштових операторів ввіз в Україну понад 150 тонн брендового одягу, годинників, мобільних телефонів, комплектуючих до комп’ютеру й багато іншого під виглядом простих поштових перевезень, не сплативши при цьому більше 30 мільйонів гривень податків та зборів».

Великі партії брендових речей та гаджетів ввозились до України під виглядом відправлень для її громадян, які навіть не підозрювали про це. Всі «посилки» оцінювались до 100 євро, що дозволяло не сплачувати податки», розповідають в ТУ ДБР Києва.

Тоді, під час обшуків, каже слідчий, на центральних сортувальних станціях операторів поштового зв’язку та в підрозділах Київської митниці було вилучено приблизно 30 тонн товару.

У ході розслідування стало відомо, що організатори контрабанди брали у замовників гроші за перевезення речей без митної декларації. Суми обраховувались залежно від групи товару.

Наприклад, техніка, зокрема телефони та планшети, мали чітко визначену ціну за одиницю, брендовий одяг мав визначену суму за кілограм. Потім ці товари потрапляли до магазинів, де реалізовувались за готівку.

Таким чином, через цю схему Україна щомісяця втрачала десятки мільйонів гривень!

Наразі досудове розслідування ще триває, тому від деталей щодо схеми та її організаторів, слідчий утримується, але пообіцяв розповісти всю історію, коли справа буде завершена!

P.S. ДБР звертається до громадян України із закликом не боятися своїх кривдників та пропонує співпрацю! Якщо ви стали жертвою недобросовісних митників і від вас вимагають неправомірну вигоду й чинять тиск, звертайтесь до ДБР.

Ви можете це зробити анонімно за номером +38063 198 74 16.