Збірка оповідань прозаїка і журналіста із Черкас Назарія Вівчарика «Останнє завдання» відкрила серію книжок «Бібліотека Кабінету молодого автора НСПУ», започатковану спільно з видавництвом «Друкарський двір Олега Федорова». 

Загалом, це вже п’ята книжка письменника, розповідає ChesnoNews.

До збірки увійшло 11 оповідань. Деякі написані задовго до виходу книжки, деякі — зовсім свіжі. Поштовхом до написання багатьох представлених творів послужила професійна діяльність автора в медійній сфері.

У книзі «Останнє завдання» є деякі відсилання і до попередніх видань автора. Так, в одному з оповідань героєм виступає поліцейський Артур Момотов (постать може бути знайома читачам із книги «Справи старого Арчі»). Окрім того, у частини оповідань збірки порушуються теми АТО, реабілітації військових, є тут твори і на морську тематику, а є такі, що можуть претендувати на мінітрилер, як-от «Помилковий пацієнт».

Загалом текстам автора характерна певна прискіпливість до життя і деталей, які часто вирішують усе. Наприклад, в оповіданні «Професіонал», що за деякими епізодами є автобіографічним, справді йдеться про життя хлопчика, яке висить на волосині.

– Прозі Назарія Вівчарика притаманна зміна настрою і темпу, зміна жанру від містики і горору до бойовика і гострої соціалки. Характерно, що в оповіданнях часто називаються локації, тобто події відбуваються не десь там, а в конкретних місцях. Твір, що послужив назві збірці, взагалі писався у двох країнах, Чехії та Америці, і дає певні посилання до роману «Потривожене зло», – каже Юлія Бережко-Камінська, секретарка НСПУ по роботі з молодими авторами.

Перша збірка містичних історій автора побачила світ у видавництві «Мандрівець». Усього в Назарія Вівчарика видані два романи, повість та натепер уже дві збірки оповідань. Один із романів «Сьоме попередження» здобув перше місце в номінації «Краща книга місцевого автора» в Черкаському обласному огляді-конкурсі видавничих організацій. Торік Вівчарик став переможцем Міжнародного літературного конкурсу есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури» у номінації «Есе».

«Останнє завдання» можна придбати на сторінці видавця Олега Федорова. Також скоро збірка буде доступна в інтернет-магазині Yakaboo.