Міністр оборони Великої Британії Високодостойний Бен Воллес 6 червня 2022 року у заяві, опублікованій на офіційному сайті Уряду Великої Британії від імені свого оборонного відомства оголосив про надання Україні реактивних систем залпового вогню M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км за допомогою високоточних керованих ракет.

Про це йдеться на офіційній сторінці Генерального штабу Збройних Сил України у Фейсбуці, передає ChesnoNews.

«Британія передасть Україні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), щоб допомогти країні захиститися від російської агресії», – заявив Міністр оборони Великої Британії.

Сучасна система озброєння M270, яка може вражати цілі на відстані до 80 км з високою точністю, значно збільшить можливості українських військ. Рішення Великої Британії було тісно узгоджено з рішенням США надати ракетну артилерійську систему підвищеної мобільності (HIMARS) – варіант РСЗВ (MLRS).

Крім цієї системи озброєння, Велика Британія також постачатиме боєприпаси M31A1 у великих масштабах.

Рішення Бена Воллеса прийнято у відповідь на запити Збройних Сил України щодо високоточної зброї більшої дальності, щоб захистити себе від російської важкої артилерії, яка використовується для руйнівного впливу на сході України.

«Велика Британія підтримує Україну в цій боротьбі та бере на себе провідну роль у забезпеченні її (України – прим.пер.) героїчних військ необхідною зброєю для захисту своєї країни від неспровокованого вторгнення. Якщо міжнародна спільнота й надалі підтримуватиме її, я вірю, що Україна зможе перемогти», – зазначив Бен Воллес.

«Оскільки тактика росії змінюється, так само (змінюється – ред.) і наша підтримка Україні. Ці дуже потужні реактивні системи залпового вогню дозволять нашим українським друзям краще захистити себе від жорстокого використання далекобійної артилерії, яку сили путіна використовували без розбору, щоб зруйнувати міста», – наголосив він.

Українські військові навчатимуться використовувати пускові установки у Великій Британії. Раніше в країні оголосили, що українські військовослужбовці навчатимуться використовувати різноманітну бронетехніку, яку передала Велика Британія, зокрема «Мастиф», «Хаскі» і «Вовкодав» (Mastiff, Husky and Wolfhound).

Велика Британія була першою країною Європи, яка постачала летальну допомогу Україні, і з тих пір надала Збройним Сила України тисячі протитанкових ракет, протиповітряних систем та бронетехніки.

Британія також взяла на себе провідну роль у координації міжнародних пожертвувань військової допомоги: Бен Воллес провів дві міжнародні конференції донорів для координації підтримки з боку 35 країн-партнерів, тоді як літаки Королівських Повітряних Сил перевезли в Україну тисячі тонн військової допомоги від донорів з усього світу.

Велика Британія продовжить надавати допомогу, щоб забезпечити Україні те, що їй необхідно для захисту від жорстокої російської агресії.