В Україні заборонена діяльність ще двох проросійських партії. Восьмий апеляційний суд Львова 14 червня заборонив партію колишнього херсонського голови «Блок Володимира Сальдо» та партію «Держава», де членом ради розвитку був херсонський колаборант Кирило Стремоусов.

Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО, передає ChesnoNews.

Стремоусов, як і Сальдо, одразу після окупації Херсонщини, перейшов на бік Росії.

Майно цих партій та всіх їхніх осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Але саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Це вже п’ята та шоста проросійські партії, які за останні дні були заборонені в судовому порядку.

Партія «Блок Володимира Сальдо» – партія названа на честь колишнього мера Херсона Володимир Сальдо. Регіональний проросійський політичний проєкт зареєстрували у 2019 році, незадовго до місцевих виборів 2020 року. Від партії в мери Херсона висувався Володимир Сальдо. Його кандидатура підтримала партія ОПЗЖ. За результатами голосування партія отримала своїх представників у облраді Херсонщини та міській раді, відповідно 5 і 9. Ще кілька мандатів отримали депутати селищних та районних рад. Прокуратура області відкрила проти Сальдо провадження, оскільки він став одним зрадників Херсонщини, які взяли російський паспорт. Крім Сальдо, у партії є ще три зрадники, які входять у так званий «Комитет спасення Херсонщины «За мир и порядок». Чинний депутат міськради Ігор Семенчев вже отримав підозру у державній зраді. До цього комітету входить також депутат райради Сергій Черевко та кандидат в депутати райради від «Блок Володимира Сальдо» Дмитро Савлученко.

Партія «Держава» була зареєстрована понад 23 роки тому — 1999 року. Засновниками партії були Володимир Бачигін та Наталія Шмигіна, першим головою партії був Василь Шевченко. У парламентських виборах 2002 року партія участі не брала. Політсила «Держава» позиціонувала себе як лівоцентристська та проросійська партія, заявляла про тисячі членів та осередків у всіх регіонах країни. У 2021 році партія «Держава» здійснила ребрендинг і взяла за основу державний знак якості радянського союзу, але надала йому власного трактування – назвала знаком якості політики. Риторика та погляди представників партії протягом усього часу існування політсили були побудовані довкола класичних проросійських кліше та наративів – від симбіозу радянського минулого та православних свят, до конспірології та антивакцинаторства, «закордонного управлінням», «тарифного і економічного геноциду» та бажання «вставать с колен». У 2020 році партію очолив блогер та пропагандист, якого раніше арештовували за звинуваченнями в допомозі російським бойовикам та за сприяння сепаратистському телеканалу «Новороссия ТВ», Дмитро Василець.