Генштаб ЗСУ, Мінцифра та UNITED24 збирають “Армію дронів”. Комплексна програма включатиме системну закупівлю дронів, їх ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів. На спеціальному лендингу на сайті UNITED24 ви можете задонатити на дрон або віддати власний. Усі пожертви надходять на спеціальний рахунок Міністерства оборони в НБУ.

Про це інформує Міністерство цифрової трансформації України, передає ChesnoNews.

Пріоритет проєкту – 200 професійних безпілотних авіаційних комплексів тактичного рівня для повітряної розвідки. Такі дрони можуть літати до 24 годин, на відстань до 160 км та на висоті до 5 км. Вони оснащені декількома камерами з тепловізором, датчиками положення та програмним забезпеченням. Головне – їх складно помітити, а отже, складно збити.

Надіслати свій дрон можна на склад партнерів проєкту – Help Ukraine у Польщі або Razom for Ukraine в США. Звідти його доставлять в Україну. Українці також зможуть відправити посилку через будь-яке відділення партнера проєкту – «Нової пошти». Достатньо принести дрон, сказати кодові слова доставка для ЗСУ на «Армію дронів» – і оператор самостійно оформить відправлення.

Пожертвувати просять квадрокоптери з такими параметрами:

– батарея ємністю не менш ніж 5000 мАч;
– дальність польоту від 1 км;
– камера з роздільною здатністю не менш ніж 20 Мп;
– тривалість заряджання не менш ніж 30 хвилин;
– параметри фото – не менш ніж 5280х3956, параметри відео не менш ніж 3840×2160;
– бажано з джойстиком і пультом керування.

Дрон може бути новий або ні, головне, щоб він був справним і придатним до використання.

– Проєкт, який Збройні Сили України запускають разом із Мінцифрою та платформою Президента України UNITED24, дуже важливий для нас. “Армія дронів” допоможе ЗСУ сфокусуватися на плануванні та проведенні військових операцій з використанням сучасних технологій. Тож ми очікуємо, що лінія фронту,  а це близько 2 470 км, буде постійно моніторитись для надання ефективної відсічі ворожим атакам, – говорить полковник Олексій Носков, помічник Головнокомандувача ЗСУ.

Першим ініціативу підтримав Monobank, відкривши збір на дрони у спеціальну благодійну Банку. Monobank одразу поповнив її на 6 мільйонів гривень, та закликав долучатися своїх клієнтів. За п’ять днів було зібрано майже 64 мільйони гривень. На них будуть придбані два ударні безпілотні авіаційні комплекси Warmate.