Трапляється, що потрібно перевірити срібло на оригінальність. Наприклад, коли купуєш прикрасу в неперевіреному інтернет-магазині. Вдома більше можливостей провести такий експеримент, а от як бути, якщо виникають сумніви у фізичній крамниці?

ТОП-5 способів перевірки срібла на справжність

Якщо темніє браслет, срібло може поєднуватися з великою кількістю цинку або міді. При цьому інформація на бирці може не відповідати дійсності. Переконатися, що на вітрині — дійсно прикраса зі срібла, можна декількома способами:

  1. Магніт. Часто під сріблом ховається залізо з тонким шаром напилення. Залізо реагує на магніт. Також можна скористатися звичайною голкою і легенько провести нею всередині каблучки або браслета. Якщо напилення неякісне, воно швидко постраждає. Якщо в сплаві багато міді, з’являться червоні плями.
  2. Ляпісний олівець. Скористатися таким методом можна вдома. Достатньо надягнути цупкі рукавички й провести олівцем по внутрішній поверхні прикраси. Якщо це підробка, вона чорніє.
  3. Йод. Візьміть піпетку й розчин йоду. Вистачить однієї краплі. Обережно: проводьте такий тест на тій стороні, де прикраса прилягає до тіла. Якщо срібло справжнє, на поверхні залишиться сірий слід. Чим вища проба, тим швидше він темніє. Обов’язково змийте залишки йоду якомога швидше. Якщо з’явився білий наліт, який нагадує вапно, з прикрасою щось не так.
  4. Оцет. Також згодиться при домашній перевірці. Достатньо легесенько провести голкою по внутрішній стороні прикраси. Тоді додайте кілька крапель оцту. Придивіться до кольору й консистенції суміші, яка утворилася: якщо вона білого кольору — це справжнє срібло. Помітили зелений відтінок і піну? Швидше за все, це підробка.
  5. Крейда. Звичайнісінька шкільна крейда має ідентичні властивості, як йод. Якщо нею легенько потерти поверхню прикраси, то на ній з’явиться характерний чорний наліт.

Менш достеменний спосіб — перевірити прикрасу на теплопровідність. Саме завдяки цьому срібло використовують не лише для виготовлення ювелірних прикрас, але й медичного обладнання, комп’ютерних складових. Покладіть кільце або браслет до теплої води. Якщо за кілька хвилин прикраса нагрілася, вона справжня. Додатково можна покласти зверху кубик льоду, який повинен танути.

На що ще звернути увагу

Обов’язково вивчайте етикетку ювелірного виробу. Так вдасться відрізнити справжнє срібло від тонкого шару напилення. Якщо помітили певні дефекти на прикрасі, особливо на внутрішній стороні, від такої покупки краще відмовитися.