У Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка графічних творів Народного художника України Миколи Теліженка «Від сирени до сирени». Її приурочено до свята Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва та воїнів-захисників.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Більше 80 робіт Народного художника України Микола Теліженко передають людські долі та відтворюють епоху війни, що розпалила росія проти України.

У відкритті виставки взяли участь очільники міської влади, духовенства, наукової й творчої інтелігенції міста, друзі та шанувальники творчості родини Теліженків. Відзначали майстерність і вміння митця лаконічно та виразно передати драматизм епохи, силу духу і потенціал української нації, патріотичний посил його робіт.

«Ми горді тим, що в Черкасах живуть і працюють такі талановиті митці. Своєю творчістю Микола Матвійович та вся родина Теліженків збагачує нашу українську культуру та зміцнює національну ідентичність, – сказав на відкритті виставки Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. – Роботи Миколи Матвійовича вразили мене. І я відчуваю той біль, який відчуває, напевно, кожен український громадянин, ту злість, яку відчуває кожен український патріот до ворога. Упевнений, що Микола Матвійович бачить більше, ніж ми і на мистецькому фронті відстоює інтереси України. У кожну роботу він вкладає душу, і вміє передати те, що відчуває загалом увесь український народ. Тому впевнений, що як і тисячу років тому, так і тепер ми переможемо. І Україна була, є і буде сильною незалежною європейською державою».

«Для мене ця серія почалася 24 лютого, коли вдосвіта дружина зайшла до мене у майстерню і промовила: «Миколо, вставай, війна почалася! Київ бомблять!», – розповів Народний художник України Микола Теліженко. – Перша моя робота – «Вовки на кургані» – народилася того ж дня. Відтоді не міг зупинитися, слухаючи про трагедію Бучі, Гостомеля, інших міст. І виставка так і називається «Від сирени до сирени», тому що створена фактично, між сигналами тривог. Я навіть вже не чую цих сирен, а просто малюю. І бачу, що із сотень ескізів можна буде створити ціле полотно про трагедію та героїзм нашого народу, який обов’язково переможе».

Підтримувала митця і допомагала створювати виставку дружина, Заслужена художниця України, майстриня народного мистецтва Олександра Теліженко. «Ця виставка для Матвійовича – його зброя, його передова, – сказала пані Олександра. – У перші ж дні війни наші син і зять пішли в територіальну оборону, донька з дітьми виїхали у безпечне місце, а ми з чоловіком почали творити. Микола Теліженко за вдачею – патріот і великий працелюбець, який творить свої роботи щодня. Тому відкриття виставки ми приурочили до свята Покрови Пресвятої Богородиці, як одне з найсвятіших, знакових для народу України свят».

Виставка діятиме у фойє обласного краєзнавчого музею кілька тижнів, тож усі охочі можуть її оглянути.