Міжнародна команда астрономів виявила унікальну екзопланету, класифіковану як суперземлю. Її особливістю є повна відсутність атмосфери.

Нову планету детально описано першовідкривачами в журналі Astrophysical Journal Letters, а коротко про відкриття розповідає Eurek Alert.

Новий світ отримав назву GJ 1252b. Астрономи пишуть, що за своїми характеристиками він дуже схожий на Землю лише трохи перевищуючи в розмірах нашу планету. Тому новий об’єкт класифікували як суперземля.

Він обертається навколо червоного карлика – зірки класу М, найпоширенішого типу зірок у Всесвіті. Суперземля протягом одного земного дня робить два оберти навколо свого світила. Пояснюється це тим, що GJ 1252b розташована набагато ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця. Тому екзопланета GJ 1252b на поверхні набагато гарячіша за нашу планету.

Більше того, вчені встановили, що цей світ, схоже, зовсім не має атмосфери, що, на наш погляд, робить цей світ непридатним і непридатним для життя. “Тиск випромінювання зірки величезний, його достатньо, щоб здути атмосферу планети”, – пояснює співавтор дослідження Мішель Хілл, астрофізик Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

У цьому плані новий світ помітно відрізняється від Землі. Наша планета теж втрачає частину своєї атмосфери через вплив Сонця. Однак кругообіг вуглецю, у тому числі за рахунок вулканічних викидів, робить цю втрату ледь помітною і допомагає її заповнити.

Однак світ GJ 1252b знаходиться в інших умовах. Велика близькість цієї планети до зірки не дозволяє працювати механізму наповнення атмосфери. Щось подібне спостерігається в Сонячній системі у Меркурія, найближчої до Сонця планети. Через близькість до зірки Меркурій втрачає частину своєї атмосфери, атоми якої при нагріванні випаровуються в повітря. І все-таки атмосфера у Меркурія є, хоч і дуже тонка. Вона складається з атомів, вирваних із поверхні Сонцем.

Астрономи припускали, що у GJ 1252b є атмосфера, подібна до Меркурія. Але моделювання показало, що це негаразд. Дослідники виміряли інфрачервоне випромінювання планети у різні періоди її проходження навколо батьківської зірки. Було встановлено, що спека поверхні даного об’єкта є екстремальною. Так, денні температури планети досягають 1227 градусів за Цельсієм. Це настільки жарко, що на поверхні можуть плавитися золото, срібло та мідь. Така потужна спека у поєднанні з передбачуваним низьким поверхневим тиском і привели дослідників до висновку про те, що атмосфери на відкритій планеті просто немає.