Найчастіше про неприємності зі здоров’ям нас попереджає сам організм. Наприклад, сині губи говорять про нестачу мозкового кровообігу. Якщо губи дуже бліді – вам не вистачає заліза. Млявість говорить про проблеми зі щитовидною залозою. Практично будь-яку хворобу можна визначити за зовнішніми ознаками. Є такі й у самодіагностики різкого стрибка рівня холестерину у крові.

Терапевт Ольга Ломакіна каже, що визначити високий рівень холестерину можна лише за двома важливими ознаками.

– Насамперед, на шкірі (частіше на обличчі) з’являються так звані жирові горбки. Їх ще називають ксантомами. Найчастіше вони розташовані в районі повік і ростуть кілька місяців, – наголосила фахівець.

Іншим симптомом підвищеного холестерину, за словами терапевта, є ледь помітні сірувато-білі кільця навколо рогівки очей. Медики називають ще рогівковою дугою.

Однак варто бути уважним, перед винесенням собі діагнозу: нерідкі випадки, коли ці самі ознаки можуть свідчити про гіперхолестеринемію – спадковий фактор, коли печінка погано розщеплює надлишковий холестерин.

Щоб не страждати від підозр у пошуках у себе тривожних ознак, слід знати, чому рівень холестерину зростає і як цей процес можна запобігти. Медики відзначають кілька факторів, що впливають на рівень холестерину.

Так, за словами Ольги Ломакіної, він підвищується при надмірному вживанні продуктів з високим вмістом насичених жирів, при нестачі фізичної активності, курінні та зловживанні алкоголем.

Причому чим старша людина, чим більше у неї супутніх проблем на кшталт підвищеного артеріального тиску або цукрового діабету. Отже, і ризики зустрітися з високим холестерином також надзвичайно високі.