З однієї кімнати – у чотири. Черкаський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини незабаром святкуватиме новосілля. На сесії Черкаської міської ради депутати передали музею приміщення колишнього КСН у центрі міста.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Дякую депутатському корпусу за підтримку такої важливої культурної ініціативи. Тепер музей зможе відкрити додаткові експозиції та знайомити містян з історією рідного краю», – зазначає заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

Директор закладу Михайло Сиволап цій події неабияк радіє: адже нині археологічний музей розташовується лише в одній кімнаті міського кінотеатру «Україна». Наявна експозиція охоплює всі епохи, але за відсутністю місця представлено лише 10 вітрин. Михайло Сиволап наголошує – за наявністю гарного приміщення заклад вже мав би 5-6 залів.

«Приміщення, яке нам збираються передати, це 4 кімнати. Це набагато краще, ніж 1 кімната, яку ми зараз маємо під експозицію. Тепер ми зможемо розгорнути різні виставки, показати нові матеріали. Музей повинен показувати людям свої досягнення. Тепер ми маємо такий шанс. Я планую, що за кілька років ми заповнимо це приміщення експонатами, тоді ми будемо ставити питання про те, щоб далі розвиватися», – говорить археолог.

За його словами, у Черкаському археологічному музеї Середньої Наддніпрянщини наразі налічується близько 13 тисяч описаних експонатів, а ще не опрацьованих – близько 50 тисяч.

«Кожен рік у нас з’являються нові експонати. Тільки цьогорічні розкопки дали нам кілька тисяч експонатів, з яких кілька сотень експозиційних, в тому числі унікальних. Наприклад, цього року була розкопана найдавніша споруда м.Черкаси, а в ній виявлено 2 посудини того часу. Це тоді, коли Черкасам ще 100 років навіть не було. Нам є, що показати відвідувачам. Тепер, завдяки рішенню Черкаської міської ради, ми матимемо для цього більше можливостей», – підкреслює Михайло Сиволап.

Нагадаємо, Черкаський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини був створений відомим археологом Михайлом Сиволапом шість років тому за підтримки міського голови Анатолія Бондаренка. Тут зібрані експонати всіх епох минулого нашого краю від знарядь неандертальців (понад 100 тис. років тому) до артефактів ХІХ – початку ХХ ст., серед них цілий ряд унікальних і рідкісних для решти музеїв Черкащини і навіть України.