Ще нещодавно вважалося, що імплантація зубів – важкий і болісний процес, тривалістю не менше кількох місяців. Але в умовах сучасності імплантація стала комфортною і здебільшого швидкою процедурою. У цьому матеріалі буде розглянуто швидку – одноетапну – імплантацію. Її також називають експрес-імплантацією. Суть способу полягає в тому, що імплант і тимчасова коронка ставляться протягом одного візиту до стоматолога. Відразу стандартну коронку встановити не вийде – імплант спочатку повинен остаточно прижитися. Але плюс у тому, що пацієнт залишить кабінет лікаря вже із новим зубом.

Особливості цього типу імплантації

Одноетапна імплантація з негайним навантаженням – це варіант протезування, коли імплантат доповнюється протезом відразу. Технологія дозволяє реабілітувати зубний ряд навіть за дефіциту кісткового матеріалу, не використовуючи при цьому попереднє нарощування.

Спосіб не тільки дозволяє швидко відновити працездатність щелепи та красу посмішки, але також активувати процедуру природного відновлення кістки, запобігаючи тим самим подальшій атрофії.

Щоб новий титановий корінь максимально стабілізувався в щелепі і не почав розхитуватися через механічне навантаження, повинні дотримуватися такі особливості процедури:

  • У більшості стоматологічних клінік сьогодні металеве коріння вживлюють у щелепу без вираженої атрофії кістки, під пильним контролем КТ. Подібний підхід дозволяє запобігти лікарській помилці та розвитку запальних процесів, а також спростити процес реабілітації.
  • Після імплантатів закріплюється тимчасовий протез. Саме він дозволяє розподілити навантаження по всій щелепі, не провокуючи дестабілізації нового коріння. Постійний протез можна встановити після приживлення штифтів.
  • Стоматолог має використовувати спеціалізовані імплантати компресійного типу. Їх потрібно вкручувати в глибокі та міцні шари щелепної кістки, і зробити це можна з мінімальним рівнем травматичності. Сама система та кут її кріплення підбирається в індивідуальному порядку, після попередньої діагностики. Коренеподібний формат та активне різьблення допоможуть забезпечити початкову стабілізацію.

Які показання та протипоказання до операції

Примітно, що одноетапна імплантація зубів такого плану рекомендована у випадках, якщо пацієнт не має одного або декількох зубів поспіль. Провести встановлення імплантів можна буде і за кілька днів після видалення рідних зубів. Встановлення штифтів буде проведено успішно навіть у тому випадку, якщо спостерігається патологія кісткових тканин, яка могла розвинутись через тривалу відсутність зубів.

Але є й певні протипоказання. Наприклад, це вагітність, наявність захворювань ротової порожнини, і навіть проведення будь-яких хірургічних втручань.

Які бувають види імплантації

Існує відразу кілька видів стоматологічної імплантації з негайним навантаженням:

  • All-on-4. Цей варіант відновлення зубного ряду передбачає встановлення чотирьох штифтів, на яких буде закріплена ортопедична конструкція. Щоб правильно розподілити навантаження та забезпечити протезам максимальну стабільність, для кінцевих опор застосовують моделі з контрольованим кутом нахилу абатменту.
  • All-on-6. Спосіб схожий на попередній, проте передбачає встановлення відразу 6 опор. Вибір корисний у тому випадку, коли потрібно відновити одразу велику кількість зубів. Приміром, на шести опорах можна відновити до 14 зубів.
  • Базальна імплантація. Спосіб комплексної заміни зубів. Призначають у разі, коли в пацієнта спостерігається нестача кісток у щелепи, запалений губчастий шар, розвивається пародонтоз чи пародонтит. Стоматолог імплантує мінімум 8 імплантів – частина в зоні посмішки і частина в жувальних ділянках.

Введення систем здійснюється в найміцніші шари щелепної кістки. Бажано уникати ділянок з витонченими або пухкими тканинами. Подібний підхід дозволяє попередити проведення остеопластики та домогтися анатомічно правильного становища імплантаційної системи з урахуванням індивідуальних особливостей прикусу.

Які плюси проведення одноетапної імплантації з негайним навантаженням?

Не можна не відзначити, що ця операція має істотні плюси. Серед інших:

  • Безболісність процесу. Операція здійснюється під частковою анестезією. Якщо пацієнт переживає помітний стрес, лікар може додати седацію чи застосовувати повноцінний наркоз.
  • Короткочасне лікування. Встановлення тимчасової коронки на день проведення операції.
  • Миттєвий результат. Пацієнт приходить до стоматолога без зуба, а йде з відновленим зубним рядом, що особливо важливо для лінії посмішки.