Уманською окружною прокуратурою під час вивчення дотримання вимог законодавства щодо забезпечення охорони і збереження обʼєктів природно-заповідного фонду встановлено, що Монастирищенською міською радою не забезпечено організацію робіт із винесення на місцевості меж ентомологічного заказника місцевого значення «Гончарів яр» площею 5 га, розташованого в с. Халаїдове.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

З метою захисту інтересів держави прокуратурою скеровано до суду позовну заяву про визнання протиправною бездіяльності органу місцевого самоврядування та зобов’язання його забезпечити проведення робіт з винесення меж вказаного природного комплексу, закріплення їх в натурі (на місцевості) та встановлення інформаційно-охоронних знаків.

Вжиття заходів представницького характеру зумовлено тим, що відсутність меж та інформаційно-охоронних знаків на території об’єктів природно-заповідного фонду унеможливлює їх належне використання та зберігання, внаслідок чого існує ймовірність використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Загалом упродовж 2022 року Уманською окружною прокуратурою скеровано до суду 3 таких позови зобов’язального характеру щодо об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею понад 40 га.