Управління ООН з прав людини підтвердило 18 096 жертв серед цивільного населення з початку  російського вторгнення в Україну.

Про це йдеться на сайті Організації Об’єднаних Націй, передає ChesnoNews.

«Ця загальна кількість включає 6 952 загиблих і 11 144 поранених», — сказала заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань та питань миробудування Розмарі ДіКарло, додавши, що «фактичні цифри, ймовірно, значно вищі».

Багато українців провели православні свята в бомбосховищах і оплакували втрату близьких.

Наприкінці року російські війська завдали ударів по Дніпру, Херсону, Кіровограду та Києву, повідомлялося про численні удари по Харкову, Одесі, Львову, Житомиру.

І атаки тривали в січні, загрожуючи всім мирним жителям, що залишилися в Херсоні, Бахмуті та Соледарі.

Цілеспрямоване, систематичне націлювання на критично важливу цивільну інфраструктуру, включно із закладами охорони здоров’я, змусило близько 5,91 мільйона жінок і дівчат покинути країну.

А 745 зафіксованих нападів на заклади охорони здоров’я станом на 4 січня стали рекордом для будь-якого конфлікту, який зараз відбувається.

«Частково або повністю не функціонують 15% об’єктів, а в Донецьку, Запоріжжі, Миколаєві та Харкові — до 50%», — сказала Розмарі ДіКарло.

Із лютого минулого року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало понад 90 випадків сексуального насильства, пов’язаного із російським вторгненням.

Із них чоловіки переважно зазнавали тортур і жорстокого поводження під час ув’язнення, тоді як жінки та дівчата на територіях під контролем росії зазнавали сексуального насильства, включаючи групове зґвалтування.

«Надзвичайно важливо, щоб усі винні в порушеннях прав людини були притягнуті до відповідальності», — підкреслила високопоставлена чиновниця ООН.