Заслужена художниця України, доцент мистецтвознавства Олександра Теліженко разом із колективом авторської Творчої майстерні cтворили рушник Перемоги під назвою «Зеніт українського сонця». 20 січня о 14.00 вони запрошують усіх охочих до Черкаського обласного художнього музею на відкриття виставки-перфомансу, присвячену унікальному рушникові. А впродовж тижня майстриня розповідатиме людям про секрети творення українського рушника.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Олександра Теліженко є авторкою і розробником рушника Перемоги. А вишивав цей витвір мистецтва цілий колектив Творчої майстерні впродовж півроку. «З нами сила предків. Ми кодуємо український простір на перемогу. Приєднуйтесь!», – закликає Олександра Василівна.

На переконання майстрині, український рушник – це Космічна грамота і Всесвіт, який людям треба вивчати. Тому виставку проведуть у формі перфомансу, що розвивається у часі та передбачає активну участь художниці.

Зокрема, впродовж тижня, у виставковій залі Черкаського обласного художнього музею триватимуть авторські зустрічі з Олександрою Теліженко. На них можуть побувати всі охочі.

Олександра Василівна присвятила вивченню українського рушника більш як півстоліття свого творчого життя. І під час зустрічі розповідатиме про символіку українського рушника, таємничі знання предків, роль рушника у традиційних українських обрядах. Поділиться сакральними секретами предків, магічної вишивки, розкаже, що таке рожаниця, як творити власні мантри душі, працюючи над рушником.

Відбуватимуться такі тематичні зустрічі з 21 по 28 січня. Початок о 16.00 годині.

Крім того, в рамках заходу працюватиме фотовиставка, що демонтсрує процес виготовлення Рушника. Діятиме інсталяція «Намалюй своє Сонце», де кожен охочий зможе намалювати своє бачення Зентіту УКкраїнського Сонця, на манекенах буде представлено варіанти вілення образу-символу в реальних виробах, працюватиме зона «maat-ap».

Загалом виставка рушника Перемоги «Зеніт українського сонця» триватиме впродовж місяця.