На останній сесії Черкаська обласна рада проголосувала за «Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2023-2027 роки» – еталон поводження із бездомними тваринами на вулицях своїх громад.

– Черкащина стала єдиною областю, де розроблено комплексну програму поводження із бездомними тваринами –  орієнтир  у поводженні із бездомними тваринами для всього регіону. Вкотре ми стали еталоном для цілої країни, адже у більшості регіонів такі програми існують в дуже урізаному форматі, на рівні конкретних міст чи сіл. Що дуже символічно, програму було прийнято у такий час, який для багатьох представників влади став, на жаль, приводом мінімізувати свою діяльність, використовуючи війну як спосіб ігнорувати проблеми людей. Усі ми розуміємо: проблема бездомних тварин хвилює не їх самих, а саме людей, які хочуть, щоб влада це питання вирішила –  на рівні питань довкілля, освіти і медицини, – констатує депутат Черкаської обласної ради Яніна Тиховська. – Програма, що існувала у області у 2016-2020 рр,, довела свою ефективність – саме тоді область мала найменші показники поширення сказу, а за числом покусів ми були останніми по Україні – саме тому і постало питання її продовження, яке відкладалося через ряд об’єктивних обставин.

Ця програма утримує цілий комплекс конкретних доступних заходів для взяття під контроль питання бездомних тварин (стерилізація, вакцинація, облік) та дає різні варіанти їх здійснення – залежно від фінансових можливостей громади. Головне – передбачає можливості втілення цієї програми навіть для мінімального бюджету.  Тож відтепер кожна громада має можливості, орієнтуючись на обласну програму, вибрати для себе метод вирішення питання бездомних тварин – і почати його впроваджувати. А допоможуть у цьому співвиконавці-куратори програми – обласне управління екології та природних ресурсів і черкаський обласний благодійний фонд «Життя».

Оксана Савіцька