30 березня 2023 року у Черкаському державному технологічному університеті відбувся круглий стіл на тему: «Реалізація на Черкащині Програми з розвитку та функціонування української мови» за участю начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця, Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань Олександра Шамрая, начальника Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, голови Комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту Черкаської обласної ради Валерія Данилевського, начальника Управління культури та культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Шабатіна, проректорів, деканів факультетів, завідувачів кафедр, представників колективу ЧДТУ, керівників освітянських установ регіону.

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

– «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу», – ці слова Ліни Костенко, української поетеси-шістдесятниці, письменниці, дисидентки як ніколи пророче звучать саме сьогодні, коли кращі сини та дочки України зі зброєю в руках виборюють право жити у демократичній, європейській державі та власною кров’ю платять за право вільно розмовляти українською! Нині нагальною постає потреба формування і реалізації виваженої і цілеспрямованої державної мовної політики, що передбачала б захист і підтримку національної мови, забезпечувала розвиток і функціонування мов етнічних меншин. Пошуку шляхів розв’язання цього питання на Черкащині і присвячена наша зустріч, – відкрив зібрання круглого столу в.о.ректора ЧДТУ Олег Григор.

Начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець зауважив, що питання значущості та ваги української мови в розбудові нашої держави посідає чільне місце і саме тому, повністю розуміючи важливість питання, Черкаська область першою в Україні ухвалила комплексну Програму розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя Черкаської області. “Програма вже третій рік виконує свою функцію в напрямках: мотивування населення області до вивчення, навчання та спілкування українською мовою; зміцнення державного статусу української мови; покращення якості викладання державної мови в закладах освіти; сприяння створенню інформаційної, у тому числі медійної, україномовної продукції; забезпечення реалізації громадянами права на одержання інформації та послуг українською мовою, зокрема через засоби масової інформації, рекламу, розширення україномовного інформаційного простору. Після початку війни нами було внесено пропозицію, а депутатами обласної ради підтримано зміни до Програми в частині доповнення організації безкоштовних курсів, розмовних клубів, навчальних проєктів з української мови мешканців області та внутрішньо переміщених осіб. Мова – потужна зброя, і ми маємо її вміло використовувати”, – наголосив у своєму виступі Табурець.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зазначив, що, на жаль, в українській державі ми й досі маємо захищати державну мову, яка є єдиним, на чому тримається українська ідентичність. “З 24 лютого 2022 року українська мова стала мовою вільних, мовою гідних людей, які борються за свою свободу, свободу своїх дітей, за демократію, за права людини у вільному світі”, – зазначив Тарас Кремінь.

Своєю чергою, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань Олександр Шамрай наголосив, що на Черкащині всі на своїх робочих місцях докладають зусиль для розвитку і зміцнення позицій державної мови. Кожен працює на утвердження національного єднання, збереження цінностей, адже, за словами українського письменника Олеся Гончара, мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків.

Під час засідання круглого столу начальник Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, голова Комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту Черкаської обласної ради Валерій Данилевський представив результати з розвитку мови на Черкащині, навівши статистичні дані прогресивних мовних змін в галузі освіти регіону.

Більш детально про результати реалізації на Черкащині Програми з розвитку та функціонування української мови розповів учасникам круглого столу начальник Управління культури та культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шабатін, оскільки Управління культури та культурної спадщини Черкаської ОДА є основним розробником і виконавцем Програми.

Особливістю зібрання стала презентація підручника з української мови «Welcome to Ukraine. Intensive Course Of Languages» («Ласкаво просимо до України»), розробленого науковцями кафедри української мови та загального мовознавства Черкаського державного технологічного університету. Завідувачка кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена Пчелінцева представила видання, яке спрямоване на легке сприйняття, вивчення та засвоєння української мови іноземними громадянами.

Принагідно та з метою популяризації творчих здобутків науковців Черкаського технологічного університету в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор подарув Уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Кременю екземпляр підручника «Ласкаво просимо до України».

“Попри здобутки у розвитку і функціонуванні української мови в різних сферах життя, існує потреба в подальшій активізації цілеспрямованої роботи щодо забезпечення належного використання державної мови в різних сферах життя: освіті, культурі, спорті та туризмі, рекламі, засобах масової інформації тощо. Реалізація заходів Програми, які передбачають популяризацію української мови, культури та історичної свідомості української нації через найширший спектр культурних, наукових, науково-практичних та інформаційних заходів, сприятиме розвитку та функціонуванню української мови, адже мова – це зброя проти рашиських загарбників, питання нашої ідентичності та національної безпеки”, – підсумував засідання круглого столу начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.