Вчені з Імперського коледжу Лондона дослідили, як впливає буряк на зниження тиску. В експерименті брали участь 15 осіб, які не мали проблем з тиском.

Учасникам дослідження давали або звичайний буряковий сік, який містить нітрати, або сік буряка, в якому не було нітратів. Люди не знали, який саме сік вони п’ють. Через 30 хвилин, а також через 24 години після вживання напою їм вимірювали тиск. Потім процедуру повторювали, змінювавши учасників місцями.

Дослідники встановили, що у порівнянні з плацебо, застосування нітратного бурякового соку знижує систолічний артеріальний тиск на 5,2 мм рт. за 30 хвилин.

Таким чином було доведено, що нітратний буряковий сік все-таки знижує кров’яний тиск.