Артеріальний тиск впливає на велику кількість систем організму і його важливість важко переоцінити. Цей показник надзвичайно важливий для правильної роботи серцево-судинної, нервової, ендокринної та сечовивідної системи організму. У суспільстві популярні міфи про артеріальний тиск, віра в які може сильно нашкодити здоров’ю.

Підвищення артеріального тиску із віком – це нормальне явище

Це твердження невірне. Міжнародна медична спільнота дотримується думки, що будь-яке підвищення тиску несе негативні наслідки для здоров’я людини, незалежно від її віку.

Люди роками живуть з гіпертонією і добре себе почувають

Це також міф. Постійне підвищення кров’яного тиску підвищує ризик виникнення інсульту, інфаркту, сліпоти та проблем з нирками.

Потрібно приймати таблетки лише, коли тиск підвищений, а якщо він нормалізувався, то лікування можна припинити

Лікарі з цим твердженням не погоджуються. Якщо тиск нормалізується, то це не причина припиняти лікування. Людина, яка хворіє гіпертонією має відвідувати лікаря регулярно. Лікування цього захворювання може тривати місяці, а то й роки.

Якщо тиск низький в молодості, то він не підвищиться й в старості

Це твердження не підкріплене жодними фактами чи дослідженнями. Особливо воно небезпечне для жінок, адже після настання менопаузи значення артеріального тиску часто ростуть вверх.

Якщо якийсь препарат допоміг знайомому/знайомій, то допоможе й мені

Підвищення артеріального тиску дуже відрізняється в залежності від людини до людини й приймати препарати по пораді знайомих, родичів чи аптекарів не можна. Призначати курс лікування має фахівець, який знайомий з вашою історією хвороби.

Пам’ятайте, що при виявленні будь-яких проблем із здоров’ям потрібно звернутися до лікаря й не займатися самолікування.