433 дошкільних навчальних заклади, 576 загальноосвітніх шкіл, 20 шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів, 44 заклади профтехосвіти та вищих навчальних закладів  І-ІІ рівня акредитації відчинять свої двері перед дітьми у новому 2019-2020 навчальному році на Черкащині.

Фахівці територіальних управлінь Держпродспоживслужби взяли участь більш як у 700 комісійних перевірках закладів освіти, при цьому порушення санітарного законодавства інспектори фіксували майже в кожному четвертому закладі.

Про це інформує пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

За результатами комплексних перевірок виявлено, що на виконання пропозицій Держпродспоживслужби  у поточному році значно покращено матеріально-технічну базу освітянських закладів. Зокрема капітально відремонтовано внутрішні системи опалення у 26-ти закладах освіти, дахи і покрівлі – у 33-ох освітніх установах, котельні – у 16 закладах.

Реконструйовано 2 автономні котельні з монтажем нових енергоефективних котлів, утеплено фасади 6-ти будівель (Смілянська ЗОШ № 1, черкаські школи № 2, 26, 34, ДНЗ № 27, 91); відремонтовано спортивні зали 16-ти шкіл,  їдальні 18-ти закладів, внутрішні туалети  17-ти закладів. З них у 5-ти установах внутрішні туалети переоснащено з врахуванням потреб осіб з інвалідністю. Частково замінено віконні блоки на металопластикові у 273-ох закладах освіти (34,6%) загальною кількістю близько 1,8 тисяч штук.

У той же час у частині навчальних закладів Черкаської області залишаються невирішеними проблеми санітарно-протиепідемічного забезпечення.  Тут досі не створенні безпечні умови перебування, навчання, не організоване якісне харчування та медичне обслуговування дітей. На сьогодні понад 20% закладів освіти потребують  проведення капітальних ремонтів спортивних залів,  покрівель, харчоблоків, майстерень тощо. В аварійному стані знаходиться частина приміщень дошкільних закладів № 21  м. Черкаси та “Малятко” смт. Лисянка, Перервенського навчально-виховного комплексу та Драбово-Пристанційної школи  Драбівського району та ін.

Не завершені ремонтні роботи на харчоблоках дитсадків № 73, № 83 та шкіл № 28 м. Черкаси, Вознесенської, Кропивнянської, Новодмитрівської Золотоніського району, сіл  Хацьки, Червона Слобода, Свидівок  Черкаського району. Недостатньо укомплектовані технологічним обладнанням харчоблоки 30-ти дошкільних та 45-ти загальноосвітніх навчальних закладів, що може негативно позначитися на якості, безпечності харчування та збільшує ризики виникнення ускладнень санепідситуації.

Проблемним в окремих районах залишається питання забезпечення дитячихнавчальних закладів питною водою гарантованої якості. Через вихід з ладу сільських  водогонів, невідповідність питної води вимогам держстандарту 12 закладів освіти області працюють на привозній воді (села Нестерівка, Багва, Кривець Маньківського району, с. Лисяча Балка Катеринопільського району та ін.).За результатами проведених досліджень  Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби якість питної води не відповідала гігієнічним нормативам у 4,9% відібраних проб за санітарно-хімічними та 1,5% за мікробіологічними показниками.

У зв’язку з суттєвими порушеннями Держпродспоживслужбою станом на 28 серпня 2019 року не підписані акти готовності до роботи 15-ти навчальних закладів.

З метою недопущення ускладнень санепідситуації, пов’язаних з перебуванням та харчуванням дітей у закладах освіти, забезпечення належних умов відповідно до вимог санітарного законодавства Держпродспоживслужбою вжито відповідних заходів реагування, поінформовано органи місцевої влади та місцевого самоврядування. Керівникам закладів надано пропозиції щодо усунення виявлених порушень у відповідні терміни та забезпечено суворий контроль за їх виконанням.