Володимир Ровінський з Умані власноруч збирає електровелосипеди та електромотоцикли. Деталі друкує на 3D-принтері.

Про це розповідають Вечірні Черкаси.

«Робити деталі для прототипів на 3-Д принтері довго й дорого, – ділиться досвідом уманчанин. – Бувало, що 24 години чекав, поки віддрукую необхідну деталь, а приміром, собівартість заднього ліхтаря сягнула близько 300-400 доларів», – розповідає 34-річний інженер-електронник.

Друкує для себе

Поки що Володимир Ровінський збирає електротранспорт виключно для себе.

«Було цікаво розробити річ, в якої обидва колеса матимуть привід, – пояснює він. – На своєму велосипеді я взимку проїжджав по 25-сантиметровому снігу».

За його словами, в Україні люди поки що не готові купувати власноруч зібраний електротранспорт, адже це коштує дорого, а дороги не пристосовані.

Яка ціна

«За мій електровелосипед, приміром, треба викласти близько 5 тисяч доларів, а мотоцикл на електротязі обійдеться у 10-12 тисяч доларів», – каже Володимир Ровінський.

Окрім захоплення електротранспортом, Володимир Ровінський має ще одне: він розробив оборонний комплекс для помешкань та офісів – в разі вторгнення в будівлю система автоматично вмикатиме ряд певних пристроїв: зловмисника засліплюватиме потужний світловий спалах, дезорієнтуватиме густий пар, який повністю заповнюватиме приміщення, та гучна сирена. Найближчим часом уманчанин планує представити оборонний комплекс на Всеукраїнському IT-форумі.