210 одиниць спеціалізованої техніки, зокрема 114 снігоочисної та 51 одиниць посипаної, підготували в області до робіт на дорогах місцевого значення в зимовий період. Крім того, для боротьби із зимовою слизькістю на дорогах заготували 698 тонн солі, 16,8 тонн фрикційних матеріалів та майже 5 тонн суміші протиожеледних матеріалів.

Про підготовку Черкащини до утримання доріг у зимово-весняний період розповів директор Департаменту інфраструктури, розвитку та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення облдержадміністрації Сергій Чубань.

При виникненні складних погодних умов в області напрацювали механізм залучення додаткової тяжкої техніки у підприємств та організацій різних форм власності, каже посадовець. Таким чином на Черкащині додатково у разі потреби можуть залучити ще 304 одиниці.

– Наразі в області до кінця року вже уклали договори на експлуатаційне зимове утримання автомобільних доріг у кожному районі, – говорить Сергій Чубань. – Загалом на цей рік з державного бюджету місцевим бюджетам на це передбачена субвенція у розмірі понад 51 млн грн. З них з початку року використали 19,8 млн грн на оплату послуг, наданих підрядними організаціями. Тож нині маємо 30,9 млн грн залишку. На сьогодні уклали 20 договорів на зимове утримання та 2 – на експлуатаційне утримання за рахунок коштів економії у 2019 році. Процес з доукладання договорів триває й надалі.

Разом з тим, проводяться тендерні процедури із закупівлі послуг на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2020 рік в розрізі районів. Тендери вже оголосили на 8 районах. Водночас вирішується проблемне питання щодо 6 районів області – Драбівський, Корсунь-Шевченківський, Лисянський, Тальнівський, Черкаський, Шполянський, – де на зимове експлуатаційне утримання уклали договори з райавтодорами, котрі неспроможні забезпечити виконання договірних зобов’язань. У 4 районах – Смілянський, Чигиринський, Чорнобаївський і Камянський, – тендер проведений. Тут триває підготовка до укладання договорів.

Відзначимо, на виконання Програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху до 2020 року в ході проведення ремонтних робіт встановили та замінили 56 дорожніх знаків, 220 м дорожньо-транспортного огородження, влаштували 2,9 км велосипедної доріжки, нанесли 8,27 км дорожньої розмітки та 5 пішохідні переходи (47,6 м2).