На Черкащині із аграріями та представниками влади обговорили зміни до земельного законодавства. Дискусія стартувала із засідання профільної комісії обласної ради. Згодом представники фермерських господарств продовжили діалог вже із народними депутатами Олександром Скічком та Андрієм Стріхарським, а також Уповноваженим президента із земельних питань Романом Лещенком.

Про це розповідає пресслужба Черкаської ОДА.

Нагадаємо, що Верховна Рада України у першому читанні підтримала законопроект № 2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Попереду ще 2 читання, тож на сьогодні представники Уряду та депутати ВР збирають пропозиції, аби вдосконалити законопроект.

– Земельна реформа – це не лише обіг землі чи один законопроект. Мета реформи – упорядкувати землеустрій по всій країні, дати можливість розвиватися економіці. Реформа відкриває шлях до справедливої ціни оренди. Адже вартість гектару, оренди зросте, разом з ними і бюджети сільських громад. Реформа має відбутися, але застереження з боку суспільства теж ретельно розглядатимуть, – виступив голова Черкаської ОДА Роман Боднар. Наголосивши, що мета спільних зібрань – це конструктивні пропозиції, які стануть основою для змін та доповнень до другого читання.

У ході обговорення під час обговорення під час депутат обласної ради Віктор Гончаренко, який очолює Асоціацію фермерів Черкаської області, наголосив на забороні продажу земель сільгосппризначення іноземцям, а також на обмеженні продажу-купівлі кількості гектарів одному власнику. Серед пропозицій аграріїв – викуп землі має здійснюватися лише державою або територіальними громадами. Йшлося і про обов’язкове створення земельного банку.

Чи не найбільше скарг від присутніх прозвучало щодо роботи управлінь Держгеокадастру. Роман Боднар повідомив, лист щодо звільнення керівництва обласного Держгеокадастру спрямував до Кабміну.

За словами Уповноваженого президента із земельних питань Романа Лещенка, на сьогодні вже є президетська поправка про те, що купувати землю іноземцям може надати право лише український народ внаслідок референдуму. Також вирішуватиметься питання зменшення кількості землі, яка може продаватися “в одні руки”.

За словами нардепа Олександра Скічка, зібрані пропозиції будуть ретельно розглянуті депутатами усіх фракцій.

– У грудні ми проведемо нараду із аграріями, сільгоспвиробниками, на якій обговоримо обласні програми. У мене є своє бачення щодо підтримки. Вважаю, що на обласному рівні є недопрацювання, тож виправимо це, – додав очільник області, – додав Роман Боднар.