В неділю, 1 грудня, з нагоди шостої річниці початку активної фази Революції Гідності у Черкасах відбувся “Марш проти ЗЕлених чоловічків”.

Люди пройшли колоною від “Дружби народів” до Соборної площі. Із собою вони привезли землю для чиновників, вигукуючи гасла “Ні дерибану землі!”, “Ні зеленим чоловічкам!”, “Ні капітуляції!”, “Одна, єдина, соборна Україна”, “Разом і до кінця”.

Мітингувальники висловили свої вимоги до президента України Володимира Зеленського:

“Ми, патріоти України, що стали на боротьбу проти влади злочинців під час Революції Гідності, що протягом останніх шести років захищаємо Державу від російської інтервенції на фронту і в тилу, спостерігаємо процес руйнації системи державності командою нового Президента України Володимира Зеленського.

Ми вимагаємо від чинної влади зупинити процес колабораціонізму і відмовитись від зовнішнього управління, що сьогодні чітко спостерігається на прикладі перших осіб Держави.

Ми вимагаємо:

1. Зупинити процес відведення українських військ з лінії фронту, відмовитись від процесу капітуляції за формулою Штайнмаєра і від ганебного для України «Мінського» формату переговорів. Розпочати модернізацію озброєння, професійну підготовку українських військ і перейти до «Будапештського» формату переговорів, як це було обіцяно у вашій передвиборчій програмі.

2. Припинити дерибан української землі вашими міжнародними бенефіціарами  – Джорджем Соросом, династією Ротшильдів і всіма іншими, хто сьогодні намагається здійснювати зовнішнє управління Українською Державою, що суперечить основним нормам Конституції України.

3. Продаж землі можливий виключно після закінчення війни і мирного договору на умовах України, повної інвентаризації сільськогосподарських земель виключно громадянам України, у розмірі що не перевищує 500 гектарів. Контроль і нагляд за ринком землі за таких умов має лежати на Національному агентстві землі, яке матиме право першочергового викупу, функції регулятора і контролера, вестиме кадастр і буде підтримувати розвиток малого фермерства за державними програмами.

4. Відповідальність за стан ґрунтів мають нести власники і орендарі.

5. Звільнити з керівних і представницьких посад осіб:

– Що були у «Партії Регіонів» і фракціях цієї партії, таких, як перший заступник голови Черкаської ОДА Борис Лебедцов.

– Осіб з проросійською риторикою, таких, як Сергій Сивохо.

– осіб, яким диктують інструкції щодо керування Державою з інших країн, таких, як Олексій Гончарук.

6. Здійснювати кадрову політику виключно на принципах україноцентризму і в інтересах України.

7. Взяти під особистий контроль розслідування Справ Майдану і Справ вбивств та замахів на українських активістів та журналістів, зокрема Справи Василя Сергієнка, Катерини Гандзюк, Павла Шеремета, Вадима Комарова та багатьох інших, хто був вбитий за громадянську позицію і свободу слова.

8. Припинити кримінальне переслідування ветеранів і волонтерів російсько-української війни, таких, як Маруся Звіробій. Відкрити кримінальні справи на тих, хто ставить під загрозу цілісність і існування України, як Держави, таких, як Віктор Медведчук.

У разі невиконання наших вимог, ваша влада буде вважатися українцями колаборантською і злочинною”.Світлина від Роман Боднар.

До учасників акції вийшов голова Черкаської ОДА Роман Боднар та прокоментував їх вимоги: “Я такий самий, як і більшість із вас. Багато закидів сьогодні лунають на адресу президента і я маю вам відповісти на це,- розповів він. Коли мене призначали на посаду, то говорили лише одне, щоб ми діяли по закону і совісті. Я сам прибічник ідеї, що тільки активне громадянське суспільство змусить владу бути ефективною, тому я зараз серед вас. Влада не буде прикриватися у кабінетах, а буде прислуховуватись до громадськості”.

Він також зазначив, коли громада і влада почне активний діалог, то від цього виграють всі. “Я визнаю, що більшість вимог слушні. Земельна реформа – це набагато серйозніше, ніж продаж землі. Існували сірі схеми, за якими продавали землі. Із 10 млн. земель сільськогосподарського призначення майже 3 млн. продано по тіньових схемах. Щодо продажу земель іноземцям, Президент України це визнав, і це питання буде вирішуватись виключно на народному референдумі”,- розповів Роман Боднар.

Він зазначив, що люди, як власники паїв, мають законне право продавати землю, але будуть продавати по справедливій ціні і по закону.

Він також прокоментував вимоги активістів стосовно капітуляції, зазначивши, що ніякої капітуляції не можливо, є вимоги стратегії. А також зауважив, що якщо якийсь зовнішній агресор спробує посягнути на територіальну цілісність держави, то щоб усі, як сьогодні, так само стали на захист держави.