Для спілкування вдома в Черкасах 77% містян використовують українську мову. При цьому російською вдома спілкуються постійно або періодично 44%.

Про це свідчить П’яте всеукраїнське муніципальне опитування, проведене в обласних центрах Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Державною мовою володіє 98% черкасців, російською – 95%. Про володіння англійською заявив 31% опитаних, німецькою – 8%. Іншими мовами володіє кожний десятий опитаний.

За національністю серед жителів Черкас 91% українців, 7% росіян, 2% представників інших національностей.

Прихильниками Православної церкви України себе назвали 54% опитаних, прихильниками Української православної церкви (Московського патріархату) – 8%. 19% заявили, що вірять в Бога, але не належать до жодної релігії, 1% назвали себе протестантами, 1% – мусульманами. 11% сказали, що вони – атеїсти.

Опитування проводилося з 6 вересня по 10 жовтня 2019 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 19200 постійних жителів 24 обласних центрів (у Донецькій області – Маріуполь, у Луганській – Сєвєродонецьк) віком від 18 років і старше і є репрезентативною для населення по віку та статі. Для забезпечення репрезентативності вибірки було опитано по 800 респондентів в кожному місті незалежно від чисельності населення. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.