Публічне представлення та громадське обговорення проєкту обласного бюджету на 2020 рік проведено відбулося у малій залі засідань Будинку рад.

Про це інформують у Черкаській облраді.

До обговорення, окрім головних розпорядників коштів обласного бюджету – керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, було запрошено також представників громадських організацій, волонтерів та всіх зацікавлених осіб.

Обговорення проведено за участі голови обласної ради Анатолія Підгорного, голови облдержадміністрації Романа Боднара, заступника голови обласної ради Андрія Сегеди, керівників фракцій політичних партій та деяких депутатів обласної ради.

Звертаючись до присутніх, Анатолій Підгорний зазначив, що, відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, Законів України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», розроблено проєкт обласного бюджету на 2020 рік.

Керуючись принципами відкритості і прозорості у діяльності обласної ради, цей проєкт обласного бюджету подано для публічного обговорення з метою почути і врахувати думки представників громадськості та у час до проведення пленарного засідання сесії обласної ради внести за необхідності зміни і поправки, висловлені учасниками громадського обговорення.

– Розглядаючи проєкт обласного бюджету на 2020 рік, варто відзначити, що він зберігає позитивні тенденції поточного року, збалансований за доходами і видатками, хоча має низку нових підходів, що обумовлені Державним бюджетом на 2020 рік та законодавством, – зауважив Анатолій Підгорний. – Наша мета, врахувати думку людей і подати на сесію якомога краще підготовлений головний фінансовий документ області.

У малій залі облради відбулося громадське обговорення проекту бюджету Черкаської області на 2020 рік

Далі директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко ознайомила присутніх з проєктом обласного бюджету на 2020 рік. Вона зазначила, що фінансовий документ сформовано з урахуванням вимог Податкового та Бюджетного кодексів України, положень програми діяльності Кабінету Міністрів України, основних показників економічного і соціального розвитку України 2020 – 2022 роки, затверджених постановою Уряду від 15.05.2019 року №555 та на інших законодавчих і нормативних актів, що стосуються місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

До обговорення долучилися головні розпорядники коштів, які деталізували окремі статті доходів і витрат, що очікуються у ході 2020 року, а саме: директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Кошова, директор Департаменту соціального захисту Руслан Чикало, начальник відділу фінансового забезпечення Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю облдержадміністрації Марина Ляпунова та інші.

Активними були представники громадськості. Їх цікавили питання щодо обсягів фінансування у 2020 році низки діючих обласних програм; розширення надання послуг в обласному госпіталі для ветеранів; забезпечення житлом ветеранів АТО/ООС; роботи комунальних підприємств, зокрема, станції переливання крові та забезпечення її компонентами онкохворих; виділення необхідних коштів для закупівлі інсуліну для хворих цукровим і нецукровим діабетом; створення і відкриття обласного табору з військово-патріотичного виховання; фінансування статутної діяльності громадських організацій та інші.

Варто зазначити, що в цілому громадське обговорення обласного бюджету на 2020 рік пройшло конструктивно. Після цього проєкт кошторису буде розглянуто в постійних комісіях обласної ради і подано на пленарне засідання обласної ради 20 грудня для ухвалення відповідного рішення.