У нинішньому 2019 році дата 22 грудня в астрономічному календарі вказана як день зимового сонцестояння. Це означає, що після найдовшої в році ночі світловий день скоротиться до мінімального значення.

22 грудня схід сонця на широті Києва очікується в 07.56, захід у 15.56. Тобто тривалість світлового дня досягне мінімальних восьми годин, а потім поступово почне збільшуватися.

Разом з солнцеворотом 22 грудня набирає свої права астрономічна зима. Відлік починається в 6.19 ранку за Києвом (04.19 за всесвітнім часом UTC), коли умовний центр Сонця пройде через точку зимового сонцестояння або найпівденнішу точку екліптики. Астрономічна зима триватиме 88 днів, 23 години і 30 хвилин і завершиться в день весняного рівнодення 20 березня.

У народі з днем зимового сонцестояння пов’язано не так багато звичаїв, як з його літнім аналогом. Але тим не менш, у багатьох культурах саме до сонцевороту прив’язували початок нового року. Всі обряди, що проводяться в цей день, були покликані забезпечити хороший урожай, мир в домі і здоров’я близьких в новому році. Вважалося, що до цього дня важливо позбутися від боргів, завершити справи, що довго відкладалися, навести порядок в домі і з чистими думками починати новий рік.