25 грудня минуло 40 років із дня введення колишніх радянських військ у Республіку Афганістан.

Цього дня черкащани вшановували пам’ять загиблих учасників бойових дій на території інших держав. Представники обласної та міської влади, громадських спілок ветеранів, побратими й дружини загиблих зібрались біля пам’ятника загиблим в Афганістані. Тут хвилиною мовчання вшанували загиблих в усіх локальних конфліктах, вручили відзнаки, потому поклали квіти до пам’ятного знаку, розповідає пресслужба Черкаської ОДА.

– Цей день сповнений трагізму в історії України, – сказав під час виступу перший заступник голови ОДА В’ячеслав Швець. – Він забрав кращих синів нашої держави. Через те – не народилося ціле покоління українців. На жаль, і сьогодні українські бійці воюють. І ніхто б уявити не міг, що ветерани-афганці стануть учасниками ще однієї війни, що триває нині на Сході. Звісно, маємо чимало проблемних питань щодо соціального забезпечення бійців. Вирішуватимемо їх спільно. Влада осторонь не стоятиме. А тим, хто сьогодні боронить східні кордони нашої країни, велика подяка й шана за подвиг. Адже ви є взірцем для майбутніх поколінь, прикладом мужності й хоробрості, – додав, звернувшись до бійців, перший заступник.

В’ячеслав Павлович також висловив щиру вдячність всім, хто прийшов цього дня, аби вшанувати пам’ять загиблих бійців. Він зауважив, що нині на території області проживає більше 4 тисяч учасників бойових дій на території Республіки Афганістан. Їх підтримують пільгами та компенсаціями.

Окрім того, одним із важливих для бійців та їхніх родин є питання придбання житла. Станом на сьогодні компенсаційної виплати на помешкання потребує 37 черкаських сімей осіб з інвалідністю I-II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва. Цьогоріч із державного бюджету виділили 16,2 млн грн для 15 таких родин. Три з них вже придбали помешкання.

Нагадаємо, війна в Афганістані тривала 10 років. Через неї пройшло більше 160 тисяч українців. Із них близько 2,4 тисячі загинули, серед яких і 102 черкащанина, 60 вважаються зниклими безвісти або ж потрапили в полон. Поранення отримали понад 8 тисяч бійців. Близько 4,7 тисяч мають інвалідність.