Суд відпустив під 3,78 млн грн застави колишню тимчасово виконувачку обов’язків голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Світлану Кузьмінську, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 313 млн грн підприємства.

Таке рішення 27 грудня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак, повідомили у САП.

За словами співрозмовника, суддя клопотання задовольнив частково. Також на Кузьмінську поклали низку обов’язків, зокрема: прибувати за кожної вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміни свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, свідками та здати на зберігання закордонні паспорти.

Пізніше ВАКС підтвердив обрання такого запобіжного заходу ексголові правління «Черкасиобленерго».

Слідство встановило, що упродовж 2015 року Кузьмінська та її колишній перший заступник Олексій Беспалий у змові з головою правління приватної компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитром Крючковим організували незаконну схему розрахунку за електроенергію. За умовами цієї схеми споживач електроенергії – ПАТ «Азот» – мав сплатити борг за спожиту електроенергію не ПАТ «Черкасиобленерго», а приватній компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа», яка в подальшому нібито мала розрахуватися з ПАТ «Черкасиобленерго» за борги «Азоту», перерахувавши обленерго 313 млн грн. Однак цього не сталося.

Реалізована схема суперечила законодавству у сфері електроенергетики та порушувала порядок розрахунків на цьому ринку. Відтак, НАБУ з метою захисту інтересів держави звернулося до господарських судів з позовами про визнання недійсними договорів із переведення боргу «Азоту» перед «Черкасиобленерго». За результатами судових розглядів упродовж 2016-2018 років позовні вимоги НАБУ задоволені, а договори визнані недійсними.