Черкащина стала одним із 15 регіонів України, де відкрили центр громадського здоров’я.

Про це під час програми “Тема дня” на Українському радіо Рось повідомила медична директорка новоствореного Черкаського обласного центру громадського здоров’я Ірина Білоус.

Центр створили 1 листопада 2019 року як комунальне некомерційне підприємство. Його відкрили в межах розбудови єдиної системи громадського здоров’я. За словами Ірини Білоус, в Україні увагу переміщують з клінічної медицини на профілактичну, і їхнє підприємство є провідним закладом цілої системи громадського здоров’я на Черкащині.

“На сьогодні така ідея імплементована (втілена – ред.) в угоді України з Євросоюзом. І держава має на державному рівні запровадити механізми державного регулювання для того, щоб забезпечити збереження життя і тривалості життя свого населення, профілактувати захворюваність свого населення. Тому це і є завдання, які покладаються на систему громадського здоров’я”.

Ірина Білоус зазначила: “Регіональні центри громадського здоров’я повинні забезпечувати десять оперативних функцій, які визначені ВООЗ. Зокрема, це аналіз ситуації, особливих соціальних чинників, тобто те, що в конкретному регіоні страждає. Під час цього аналізу розробляти певні заходи, певні програми громадського здоров’я, які будуть спрямовані на усунення слабких чинників або для того, щоби проводити широку інформаційно-просвітницьку роботу серед населення. Проводити заходи щодо імунізації, тобто щеплення – це функція Центру громадського здоров’я. Крім того, це епіднагляд за захворюваннями, це вплив на такі небезпечні захворювання, як ВІЛ-інфекція, туберкульоз. Не тільки нагляд, але і лікування пацієнтів”.