Рік, що минув на Черкащині був багатий на різноманітні спортивні події та перемоги. На думку «Вечірніх Черкас» перша десятка знакових подій має наступний вигляд:  

СПОРТИВНИЙ КЛУБ РОКУ

Протягом року, а особливо у його другій частині, багато уваги до себе привертала діяльність і активність муніципального спортивного клубу «Дніпро» (Черкаси). Річ у тім, що влітку до складу цього клубу, який було створено у 2018 році, ввійшли ще три команди – дві футзальні і одна волейбольна. До цього МСК «Дніпро» у всеукраїнських змаганнях представляли лише дві футбольні команди. Таким чином у сезоні 2019/2020 років черкаський спортивний клуб представлений у п’яти (!) чемпіонатах України, три з який проводять у різний видах спорту:

  • чемпіонаті України з футболу серед аматорських команд;
  • чемпіонаті України з футболу серед команд першої ліги (вікова категорія учасників – U-19);
  • чемпіонаті України з волейболу серед жіночих команд першої ліги:
  • чемпіонаті України з футзалу серед жіночих команд першої ліги;
  • чемпіонаті України з футзалу серед юнаків (перша ліга, вікова категорія учасників – U-17).

Нагадаємо, що МСК «Дніпро» у Черкасах був створений для того, щоб кращі випускники дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста та області після їх закінчення могли продовжити навчання, а не припиняли планомірні заняття спортом, як це було раніше.

Якщо взяти за основу, що «Дніпро» є спортивним клубом, то він став єдиним на Черкащині, який має своїх представників у трьох чемпіонатах України серед дорослих.

МАТЧ РОКУ

Вперше в історії футзалу України у Черкасах свої матчі провела чоловіча національна збірна команда України. У черкаському СК «Будівельник» у рамках підготовки до елітного раунду європейської кваліфікації до чемпіонату світу-2020 з футзалу серед чоловіків українська збірна провела із збірною командою Хорватії.

РЕКОРД РОКУ

У Черкасах в рамках спортивного фестивалю був встановлений рекорд України з проведення «Найтривалішої естафети танцювального фристайлу».

Встановлення рекорду відбулося на «Центральному стадіоні». Тривав танцювальний марафон 12 годин 3 хвилини. У встановленні рекорду  взяли участь 30 колективів, які виконали 311 музичних композицій. Усього учасників – 671 особа.

ПЕРЕМОГА РОКУ

Дмитро Горобець з Черкас у місті Таррагона (Іспанія) на другому чемпіонаті світу з бодібілдингу серед професіоналів Elite Pro захистив титул чемпіона світу завойований у 2018 році у дисципліні «менс фізик» і став дворазовим чемпіоном світу Elite Pro. Нагородою для чемпіона з Черкас окрім трофеїв стали 10000 $.

Дуже близькою до такого ж успіху у жіночому фітнесі була переможниця першого чемпіонка світу Оксана Оробець, але цього разу фінішувала другою.

ДЕБЮТ РОКУ

Олег Гопка став третім арбітром з Черкащини, хто почав проводити арбітраж матчів вищого і найпрестижнішого в Україні футзального дивізіону  – «Екстра-лігу». А піонером арбітражу на найвищому рівні з футзалу з Черкас є Микола Зубко, який з 1994 по 2003 року був суддею на той час вищої ліги (провів понад 350 матчів), а з 2004 – інспектор матчів.Також кілька ігор на найвищому рівні відсудив Максим Бурлай.

КУРЙОЗ РОКУ

У вересневому матчі чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги, у якому у Черкасах зустрічалися команди «Черкащина» та «Агробізнес» – 1:2, головний тренер господарів поля Олександр Кирилюк неочікувано залишив лаву запасних своєї команди. Мало того він залишив футбольне поле і стадіон та пішов геть. Уже наступного дня після гри тренер «Черкащини» подав у відставку. Як з’ясувалося згодом, причиною такого демаршу Кирилюка стало ніби те, що із ВІП-трибуни йому передали вказівку – кого і замість кого потрібно було випускати на футбольне поле під час гри. Реакція тренера була миттєва і він пішов … додому.

ВІЗИТИ РОКУ

У цю номінацію потрапили відразу дві події, пов’язані з візитом спортивного високопосадовця та віп-вболівальника.

Насамперед відзначимо візит на Черкащину президента Національного олімпійського комітету, легендарного у минулому спортсмена Сергія Бубки. Приїзд президента НОКу був робочим.

А от побачити у Черкасах на трибуні СК «Будівельник» під час баскетбольного матчу «Черкаські Мавпи» – «Дніпро» відомого бізнесмена Ігоря Коломойського  було деякою несподіванкою. Як з’ясувалося, у складі гостей грав 20- річний Грегорі Коломойський, який є сином Ігоря Валерійовича Коломойського. Син відомого бізнесмена грає у складі дніпрян із вересня цього року. До цього займався баскетболом в Клівленді, потім приїхав в Ізраїль. Там догравав сезон, ставши професіональним баскетболістом, підписав контракт з “Маккабі Рішон”. За клуб він пограв трохи часу, отримав срібну медаль.

НЕСПОДІВАНКА РОКУ

У Черкасах вперше були проведені змагання з боксу за Кубок України з боксу серед жінок. Його переможці отримували можливість брати участь у ліцензійних турнірах, де розігруватимуться путівки  на Олімпіаду-2020. Проте не ця новина привернула увагу до турніру. Жвавий інтерес викликав склад збірної команди Черкаської області. Річ у тім, що у її складі виступала заступник міністра з питань євроінтеграції Валерія Іонан. Як з’ясувалося Валерія сама родом із Черкас і вже тривалий час займається боксом.

НАЙРЕЗУЛЬТАТИВНІШИЙ МАТЧ РОКУ

У розіграші Кубку України з футболу серед жіночих команд уманська команда «Пантери» зустрічалась з командою «Луганочка-Спартак» (Луганська область).

Складно сказати чи уманчанки спеціально були налаштовані забивати велику кількість голів, але вийшло так, що у ворота суперниць вони забили аж 29 м’ячів і пропустили у свої лише один.

СУПЕРМАТЧІ РОКУ

У 2019 році у Черкасах відбулися три матчі за Суперкубки України.  В одній з таких ігор вирішувалось хто буде володарем Суперкубка України з футзалу. У цій грі зустрічалися чинний чемпіон України – херсонський «Продексім» та чинний володар Кубку України івано-франківський «Ураган». Володарі почесних трофеїв визначалися у матчах за Суперкубок України серед чоловічих та жіночих команд з волейболу.

У жіночому протистоянні зійшлися южненський «Хімік» і «Орбіта-ЗНУ-ЗОДЮСШ» із Запоріжжя, а у чоловіків змагалися львівська команда «Барком-Кажан» та «Серце Поділля» (Вінниця).