Черкаською місцевою прокуратурою встановлено факт порушення при використанні земель сільськогосподарського та історико-культурного призначення.

Встановлено, що на земельній ділянці загальною площею 55,9 га, яка розташована в адміністративних межах Вергунівської сільської ради, Черкаського району за межами населеного пункту, проведені сільськогосподарські роботи. Розорювання землі та засівання сільськогосподарської культури призвели до пошкодження курганної групи, яка знаходиться на цьому масиві.

Внаслідок пошкодження курганної групи в кількості 15 одиниць, площею 1,5 га та вартістю понад 171 млн грн порушено вимоги Закону України «Про охорону культурної спадщини».

В результаті недотримання вимог щодо збереження земель історико-культурного призначення зафіксовано невиконання орендарем своїх обов’язків в ході використання земельної ділянки сільськогосподарського призначення із вказаного масиву площею 54,4 га, ринкова вартість якого понад  54 млн. грн.

Охорона об’єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування, у зв’язку з чим Черкаська місцева прокуратура скерувала до господарського суду Черкаської області відповідну позовну заяву про звільнення земель історико-культурного призначення та розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Суд позовну заяву прийняв до розгляду, відкрито провадження по справі.

За інформацією Черкаської місцевої прокуратури