21 січня відзначають Міжнародний день обіймів.

Свято з’явилось у 1986 році в США, а потім стрімко поширилося світом. Вважається, що його ініціаторами є студенти.

У цей день хлопці та дівчата обіймали один одного без жодного інтимного натяку. Чому вони обрали саме цю дату, достеменно невідомо.

За традицією 21 січня можна обійняти навіть незнайому людину. Прості та дружні обійми здатні підбадьорити, тобто це своєрідний спосіб психологічної підтримки.

“Обійми чотири рази на день необхідні людині, щоб вижити, вісім – щоб відчути гармонію життя та 12 – щоб рости над собою”, – вважає американський психотерапевт Вірджинія Сатир.

Обійми з близькою людиною позбавляють від втоми, почуття самотності, підвищують самооцінку, допомагають побороти страх, знімають підвищену напругу. Вчені пояснюють це тим, що у відповідь на фізичний дотик гіпофіз виробляє підвищену дозу окситоцину (гормону любові). 10-секундні обійми раз на день здатні значно поліпшити самопочуття: боротися зі стресом, депресією та втомою, знизити ризик серцево-судинних патологій, підвищити імунітет і навіть допомагають у боротьбі з інфекціями.

Італійські вчені стверджують, що люди, які часто обіймаються, живуть втричі довше. Діти, яких з народження рідко обіймали, у дорослому житті можуть виявитися нездатними любити інших.