Цьогорічну зиму поки що можна характеризувати, як аномально теплу та значним дефіцитом опадів. Середня температура з початку зими становила 1,5º тепла, що аж на 5º вище кліматичної норми на цей час. За прогнозом, найближчі дві доби погода кардинальних змін не зазнає. Зберігається вплив антициклону, тому без істотних опадів, температура вночі 1-3º морозу, вдень 0-5º тепла, інформує начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

22-23 січня атмосферний фронт із північного заходу принесе на черкащину невеликий дощ та мокрий сніг у супроводі сильного вітру 15-20 м/с. Ненадовго похолодає. Температура вночі 2-7º морозу, вдень близько 0º. Буде слизько. У вихідні дещо потеплішає і все також без опадів.

Загалом цьогорічна зима увійшла в трійку найтепліших, після 1960-1961, 2006-2007. Тоді перехід середньодобової температури через 0º у бік зниження наставав із запізненням, найпізніше – 26 січня. Дефіцит опадів в окремих районах області триває практично 12 місяців.

Причиною такого не звичайного сценарію є активність атлантичних циклонів, які виносять тепло на схід і не дають закріпити там свої позиції Азіатському антициклону. Центральна Україна, зокрема Черкащина, наразі залишається на межі цих циклонів і виступів південного антициклону. Тому погода утримається на так званому «зачарованому нулі».