День пам’яті Героїв Крут – це дата, коли українці вшановують пам’ять київських студентів, які стали жертвами нерівного бою проти армії більшовиків біля селища Крути Чернігівської області.

Повні відомості про бій під Крутами не встановлені. Так, залишається нез’ясованою точна кількість учасників битви з обох сторін. За різними даними, учасниками трагічної події були від 300 до 600 гімназистів, студентів і курсантів і від 3 до 6 тисяч війська більшовиків.

Передувало події прийняття Українською Центральною Радою IV Універсалу (кінець січня 1917 року), який проголошував незалежність Української Народної Республіки (УНР). УНР сподівалася на федеративні відносини з Росією. Але, прийшовши до влади, більшовики висунули УНР умови, за якими відділення України було можливо тільки за умови втручання в її внутрішні справи. Більшовики отримали відмову, після якої почався наступ їх військ на Україну.

Через рік більшовики взяли під контроль Харківську, Катеринославську і Полтавську губернії і розгорнули наступ на Київ. 29 січня 1918 року на залізничній платформі біля селища Крути і села Пам’ятне більшовицька армія Михайла Муравйова вступила в бій зі студентами, школярами та 20 офіцерами. У розпорядженні українців на той момент були близько 16 кулеметів і одна гармата.

За даними Українського інституту національної пам’яті, в Крути на підкріплення направили першу українську юнацьку школу ім. Б. Хмельницького. Також туди вирушили студенти-добровольці і добровольці з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина.

Після багатогодинного бою українці організовано відступили від станції “Крути” до своїх ешелонів. У цей момент близько 30 молодих людей з резерву потрапили в полон і були розстріляні більшовиками наступного дня.

Всього ж в бою загинули від 70 до 100 чоловік, які воювали на українській стороні. Бій дав можливість на кілька днів затримати більшовиків під Києвом і час для підписання Брест-Литовського миру.

День пам’яті Героїв Крут святкується на офіційному рівні після указу президента, виданого 15 січня 2007 року.