Торік за матеріалами оперативних підрозділів податкової міліції слідчі підрозділи правоохоронних органів до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 38 кримінальних проваджень, з них яких 26 – категорії тяжких та особливо тяжких. За ухилення від сплати податків зареєстрували 17 кримінальних правопорушень, з яких 10 – за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Також у звітному році встановлено 2 факти вчинення злочину в складі організованих груп, матеріали кримінальних проваджень щодо діяльності яких направили до суду. За результатами розгляду 1-го кримінального провадження в суді винесли обвинувальний вирок, засуджено 3-ох осіб з конфіскацією фальсифікованих товарно – матеріальних цінностей (ЛГВ та спирту) орієнтовною вартістю 1,1 млн. гривень. З метою забезпечення максимального відшкодування завданих кримінальними правопорушеннями державі збитків, у кримінальних провадженнях наклали арешт на майно правопорушників на 5,9 млн. грн., з них у закінчених провадженнях – 3,2 млн. гривень.

За 2019 рік слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Черкаській області за результатами проведеного досудового розслідування до суду направило 17 кримінальних проваджень, з яких 10 – шляхом звернення до суду з обвинувальним актом, матеріали 2-ох кримінальних проваджень направлено до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з відшкодуванням завданих державі збитків у розмірі  3,3 млн. гривень.

З метою очищення ринку алкогольних напоїв та нафтопродуктів від фальсифікату працівниками податкової міліції у 2019 році виявлено та припинено діяльність 6-ти підпільних цехів, з яких 5 – по виробництву лікеро-горілчаної продукції та 1 цех – з виготовлення, зберігання та реалізації паливно-мастильних матеріалів. Припинено діяльність 40 нелегальних АЗС.

З незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 45,5 млн. грн.,  у т.ч.:

  • 1 тис. 122,5 дал спирту на суму 2,3 млн. грн.;
  • 4 100 дал алкогольних напоїв на суму 7,7 млн. грн.;
  • 8 тис. 476 пачок тютюнових виробів та 1 тис. 955 кг тютюнової сировини та махорки на суму 3,6 млн. грн.;
  • 1 тис. 139,8 тонни паливно-мастильних матеріалів на суму 30,3 млн. гривень.

З метою знешкодження незаконних схем мінімізації сплати податків, ліквідовано діяльність міжрегіонального «конвертаційного центру» з обсягом проконвертованих коштів 75  млн. гривень. Встановлено 39 підприємств–користувачів послуг «конвертаційного центру», на даний час відпрацьовано 5,2 млн. гривень неправомірно сформованого податкового кредиту з ПДВ.

В ході відпрацювання схем незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, за матеріалами оперативних співробітників області, з початку року внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень до ЄРДР та розпочато 7 досудових розслідування, пов’язаних з ухиленням від сплати ПДВ на суму 8,0  млн. грн., з яких відшкодовано – 3,2 млн. грн., зменшена до відшкодування незаконно заявлена сума ПДВ у розмірі 12,8 млн. гривень.

З метою захисту інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері, за матеріалами оперативних працівників податкової міліції області, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальні провадження по 11 фактах вчинення правопорушень у сфері держзакупівель, пов’язаних з незаконним отриманням бюджетних коштів та нецільовим їх використанням на суму більше 9,9  млн. гривень. Тривають досудові розслідування, вживаються заходи щодо відшкодування завданих державі збитків.