Депутат Черкаської обради Володимир Лашкул розповів про своє бачення ситуації з командою Черкащина, яка є єдиною у Першій лізі змагань ПФЛ, що поки не збиралася на навчально-тренувальні збори з метою підготовки до весняної частини змагань.

Про це пише SportArena.

«Проблеми з єдиною командою ПФЛ, яка представляє в Першій лізі Черкащину дійсно набили всім оскому. Враховуючи недоброзичливе ставлення до команди з боку організаторів футболу та деяких державних чиновників, я припинив опікуватися командою і сконцентрував свої зусилля на відродженні футболу в Білозір’ї і створенні умов для розвитку футзалу в Черкаській області», — розповів Лашкул.

Втім, за його словами у сфері розвитку професіонального футболу місті Черкаси є й позитивні моменти. «Зовсім недавно сесія міської ради перейменувала комунальний заклад Стадіон центральний у комунальний заклад МСК Дніпро. Це було зроблено для того, щоб МСК Дніпро отримав ліцензію на право участі футбольної команди у Другій лізі змагань ПФЛ.

На мою думку зараз було б логічно тільки вітати зусилля міської ради і одночасно зберегти команду Першої ліги Черкащина. Таким чином у Черкасах було б організаційно і юридично завершено створення піраміди для початкової підготовки футболістів в дитячо-спортивних школах, аматорських командах міста і області, а все це разом дозволило б говорити, що в Черкасах створений фундамент для майбутньої конкурентоспроможної команди Першої ліги, що вже найближчим часом поборотися за вихід до Favbet ліги.

Вважаю, що ОПФК Черкащина все зробила, щоб дати шанс області і місту створити такі передумови.  Адже, маючи значні фінансові зобов’язання (будівництво навчально-тренувального комплексу Академія футболу і футзалу — 40 мільйонів гривень, утримання цієї новобудови, фінансування команди Другої ліги Черкащина-Академія з метою виведення її до Першої ліги – майже 19 мільйонів гривень), ми ще раніше домовилися з партнерами, що перетерпимо осінню частину сезону 2019/20, але не дамо Черкащині знятися з чемпіонату України у Першій лізі під час осінньої частини сезону.

Фінансуючи її участь в осінній частині сезону, сподівалися на те, що зі створенням МСК Дніпро міська влада Черкас і ГС Федерація футболу Черкаської області нарешті проявлять турботу про майбутнє футболу Черкащини. І хоча б імітуватимуть інтерес до існування ОПФК Черкащина та її команди.

На жаль, ГС Федерація футболу Черкащини, її керівники Владислав Голуб і Володимир Фощій відгородилися від цих проблем, а створення МСК Дніпро розглядають як громовідвід від обурення громадськості щодо своєї бездіяльності в сфері розвитку професіонального футболу на Черкащині.

Не розумію ініціаторів створення МСК Дніпро. Адже рішення міської ради про перейменування КП Стадіон центральний в МСК Дніпро» створило плацдарм для побудови в місті Черкаси стабільного професіонального футбольного клубу.

А участь команди «Черкащина» у Першій лізі надає можливість не тільки мріяти, а й реалізувати проект переходу черкаської команди у Favbet лігу уже в сезоні 2020/21. Наявність в одному місті під опікою одного власника (міської ради) дитячих спортивних шкіл із різних видів спорту, команди Другої ліги Дніпро, команди Першої ліги Черкащина — це той тандем, який міг би надавати можливість вихованцям черкаського футболу проходити підготовку в домашніх стінах і підготувати себе до виступів на більш високому рівні у складі збірних команд України.

Тим більше, у такій ситуації не потрібно великих фінансових інвестицій – команда Черкащина вже є колективом Першої ліги. Команда МСК Дніпро у Другій лізі буде створена на базі аматорської команди Дніпро, є також багато команд, які беруть участь у чемпіонаті команд серед аматорів. Тисячі футболістів грають на рівні аматорів, на першість області, районів і селищ регіону.

Але, на жаль, через обмежений світогляд та нерозуміння сучасних тенденцій розвитку футболу і суспільства в цілому, у Черкасах все йде до того, що команду загублять, втративши неймовірну можливість створити фантастичну піраміду розвитку футболу в регіоні: ДЮСШ — аматорські колективи — команда у Другі лізі — команда у Першій лізі – команда в Favbet лізі, а там і до єврокубків недалеко.

Невже громадськість черкащини дасть можливість нинішнім чиновникам і організаторам футболу проґавити цей шанс!?».