Служба безпеки України викрила на Черкащині двох керівників брокерських установ, причетних до протиправних схем з розмитнення автомобілів іноземних марок.

Про це повідомляє пресслужба УСБУ в Черкаській області.

За попередньою версією слідства, представники двох комерційних структур, що спеціалізуються на наданні послуг із розмитнення товарів, налагодили механізм мінімізації платежів під час розмитнення транспортних засобів. Через підроблення документів фігуранти штучно занижували реальну вартість обов’язкових відрахувань до бюджету.

Для проведення оборудки вони вносили до відповідних документів завідомо неправдиві відомості про справжню ринкову вартість ввезених авто. Вартість «послуг» залежала вид марки імпортованого автомобіля.

За оперативною інформацією, за декілька місяців фігуранти підробили документацію для незаконного розмитнення понад 20 іномарок.

Під час проведення обшуків у офісах комерсантів правоохоронці виявили печатки, технічну документацію на транспортні засоби, договори купівлі-продажу, рахунки-фактури та інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Двом керівникам комерційних структур повідомлено про підозру за ч. 1, ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності інших осіб, ймовірно причетних до оборудок.

Викриття незаконної діяльності проводилось спільно з поліцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.