Акція протесту під гаслом «Руки геть від Межиріцької ОТГ» відбудеться об 15.00 біля парадного входу приміщення Черкаської ОДА.

Про це у Фейсбуці повідомив черкаський журналіст Володимир Лимаренко-Полянський.

Пікетувати ОДА будуть жителі восьми сіл, що входять до складу Межиріцької ОТГ. Обурення селян викликало те, що відповідно до нового перспективного плану розробленого чиновниками Черкаської ОДА, Межиріцька ОТГ має бути ліквідована, а села, що у неї входять – приєднані до Степанецької ОТГ.

У Межиріцьку ОТГ входить вісім сіл, які добровільно об’єднались у одну громаду. Відповідно до норм чинного законодавства сільські ради, що утворили ОТГ, попередньо ухвалили рішення про створення об’єднаної територіальної громади. За підсумками року Межиріцька ОТГ є самодостатньою, тому жодних підстав для її ліквідації не існує.

– Нас обурює той факт, що майбутню долю громади обласні чиновники чомусь визначили самі, без з’ясування думки членів громади. Від імені Межиріцької об’єднаної територіальної громади заявляємо, що ми категорично проти ліквідації нашої громади та насильницького приєднання до Степанецької ОТГ, – пояснив позицію членів громади голова вказаної ОТГ Іван Чупилка.

Жителі громади рішуче налаштовані боротись проти цього «кулуарного» рішення, як кажуть, до останнього набою.

– Задля збереження громади ми готові боротись усіма можливими, передбаченими чинним законодавством способами, у тому числі залишаємо за собою право вдатись до радикальних методів впливу та проведення публічних акцій непокори, – заявляють жителі громади.

Селяни вважають, що приєднання до Степанецької ОТГ призведе до зникнення сіл, які увійшли до Межиріцької ОТГ. Адже, ліквідація ОТГ потягне за собою ліквідацію сільської амбулаторії. Відтак перспективи жителів віддалених сіл щодо доступу до медичних послуг досить сумнівні. Причина цьому – відсутність прямого транспортного сполучення сіл Межиріцької ОТГ зі Степанцями. Після ліквідації Межиріцької ОТГ під загрозою закриття неминуче опиниться і Межиріцька загальноосвітня школа 1-3 ступеня (одна з найкращих у Канівському районі). Результат: вчителі без роботи, а школярам доведеться щодня долати шлях дім-школа-дім завдовжки у 40 – 50 км.

Ставлять селяни питання і про те, чому їхня громада має обов’язково влитись саме у Степанецьку ОТГ, а не, наприклад у Канівську? Адже жителям кількох сіл тоді доведеться їхати у Степанці через Канів. Де логіка?

– Ми чудово розуміємо, чому обласні чиновники вирішували долю нашої громади потайки від нас. Вони знали, що громада, яка, наголошуємо, створювалась на добровільних засадах, не погодиться на саморозпуск. Не треба робити нас «щасливими» проти нашої волі! Ми чітко усвідомлюємо, що після приєднання до Степанецької ОТГ ряд малих сіл вимре як колись мамонти, – з гіркою іронією кажуть жителі громади (мамонт – це елемент герба Межиріцької ОТГ).