Постанови Кабінету Міністрів є обов’язковими для виконання на всій території України. І хоча в рішенні щодо запровадження карантину застосоване слово «рекомендувати», на переконання міського голови Черкас, у цьому разі краще, як кажуть, «перебдєть, ніж недобдєть». Особливо з огляду на те, як поширюється коронавірусна інфекція в Італії та інших європейських країнах.

Про це міський голова Черкас Анатолій Бондаренко розповів в інтерв’ю Валерію Макеєву.

– На сьогоднішній день школи закрито на карантин, усі масові заходи скасовано, проводиться дезінфекція громадського транспорту, – зазначив Анатолій Васильович. – Зрозуміло, що батьки відразу не в змозі організувати своїм дітям побут удома, тому що вони йдуть на роботу. Тому вихователі дитячих садків вийшли на роботу, і батьки, які привели дітей, змогли їх залишити в групах. Але інструкція департаменту освіти і гуманітарної політики забороняє дітям із різних груп спілкуватися між собою.

Міський голова також заперечив думку, ніби діти в умовах карантину все одно перебуватимуть в місцях скупчення людей у закритих приміщеннях.

– Ми ухвалили рішення повністю закрити кінотеатри, розважальні заклади, навчальні заклади, – наголосив мер. – Я розумію, що це рішення викличе хвилю незадоволення, але давайте думати про майбутнє.

На переконання міського голови Черкас, готовність міста до появи інфекції «не гірша і не краща, ніж в цілому в Україні». Він вважає, що в цьому питанні на місцях не повинно бути ніякої самодіяльності, а всі протиепідемічні заходи повинні чітко регламентуватися постановами уряду і Міністерства охорони здоров’я. При цьому всі ці постанови повинні неухильно виконуватися.

– Найголовніша наша зброя – не панікувати. Ми повинні чітко діяти по інструкціях і передусім дотримуватися гігієнічних норм, – наголосив керівник міської влади Черкас.

При цьому Анатолій Бондаренко вважає карантинні заходи в Україні передчасними.

– На сьогодні в Черкасах немає загрози епідемії (коронавірусної інфекції, – ред.). Захворюваність на ГРВІ знизилася. На сьогоднішній день на стаціонарному лікуванні перебуває 60-70 осіб з діагнозами, пов’язаними з грипом і гострими респіраторними захворюваннями. Це не так багато для обласного центру, – зазначив міський голова.